torsdag 29 december 2011

Svar om förvänd galopp

I måndags tränade vi som vanligt. Red lite byten, ö.g, enkla byten mm och det gick jättebra!

Dessutom började vi testa på att TRAMPA!! Och med "trampa" menar jag förberedande arbete till att lära Ina piaff och passage, de mest samlande övningarna en häst kan göra :)

Nina frågade; "Kan hon takta" och jag nästa utbrast i skratt haha. Ina är nämligen EXPERT på att takta. När hon var liten så kunde hon "sken-takta" och man fick inte stopp på henne....

Jag har ju jobbat som en tok på att försöka få bort hennes taktande, vilket gått bra, men numera kommer jag alltså att kunna ta tillvara på det istället då man ur taktandet "pressar på" lite för att få hästen att börja trampa.

Spännande med nya rörelser :)))!!

Jag fick en bra fråga som kommentar på inlägget med galoppombytena, som lyder:

"Fint, och trevlig blogg! Jag funderar lite på hur det blir med den förvända galoppen, när man börjar lära en häst att byta? Hur underhåller man den förvända, så hästen inte börjar byta hela tiden? "

Jag tycker det är en väldigt bra fråga eftersom det kan bli ett ordentligt problem.

Min erfarenhet är att det är väldigt olika från häst till häst hur den hanterar inlärningen av byten kontra den förvända galoppen som den redan kan.
Ina har jag nog börjat lära att byta i precis rätt tid eftersom hon inte varit befäst i sin förvända galopp särskilt länge, bara några månader. Den sitter alltså inte lika djupt inne i henne som det till exempel gjorde hos Karin, stoet jag red i 9 år. Hon var 14 år och extremt befäst i sin förvända och det tog cirka 1 år att lära henne rena byten.
I början av våra bytesträningar med Ina funderade jag på hur hon skulle reagera. Skulle hon börja byta hela tiden vart hon än var, kanske för att slippa arbete?
Men för att motverka att allt bara fokuseras på byten så tränar jag fortfarande mycket förvänd galopp och som tur är så är hon så pass lydig och ridbar, att hon inte försöker byta när jag vill rida förvänd, utan hon är lika befäst som innan :)
Så är läget just nu i vilket fall. Vi får se om hon blir "bytigare" efter att hon blivit helt befäst i sina byten, vem vet.

Så mitt tips för att hästen fortfarande ska kunna gå i förvänd galopp efter att man har lärt den att byta, är helt enkelt att fortsätta träna den förvända lika mycket som förut. Fortsätt också träna enkla byten!

Glöm alltså inte bort en övning och rörelse bara för att hästen har lärt sig en ny- bygg på utbildningskurvan istället för att ta bort något därifrån.





Igår ryckte jag sessans man, kapade typ hälften ;) så nu ser hon ut som en dressyrhäst igen!

söndag 25 december 2011

Galoppombyte- film film film :)

Det gick jättebra att träna caprilli-banan med Annica idag!

Ina var pigg och fräsch och behövde verkligen få tänka idag.

Vi avslutade med att jag testade att rida några byten för att vi skulle få det på film, så nu är den äntligen klar :) Vi fick t.o.m. ett rent i det SVÅRA varvet, weeii!




Caprilli

Det blev inget mer bytesridning i veckan. Ina behövde några lugna dagar från tisdagen då hon var jättetrött efter 3 dagars hårdträning och starka intryck.

Men idag är det juldagen och jag, Annica och Malin ska träna i ridhuset. Vi ska bygga en caprillibana.

Jag har även med kameran så jag SKA få byten på film idag ;)

Nu har även min glidgelpad med fårskinn kommit :D
Den är jättekletig haha, så jag har nästan fått sätta den på sadeln istället för direkt på schabraket ;)
Fotade den medan den var ren.



söndag 18 december 2011

Julshowen, bildbomb!!

Åh vad kul det var idag på julshowen :D

Nu kan jag avslöja att jag och Ina var med på poänghoppningen och vi körde temat "Pirates of the carabbean"- jag som Mr Jack Sparrow och Ina som Black Pearl.

Jag skrev ju igår att jag var osäker på hur Inisen skulle reagera med så mkt folk på läktarna, så höga ljud och musik mm, men hon var sjukt duktig, 10x förväntan :)) för snacka om miljöträning det blev med massa utklädda människor och hästar överallt, en helt galen publik som applåderade och stampade i golvet under gymkhanan innan oss.

När det var vår tur sen att visa upp oss under presentationsvarvet så var hon astaggad med en skräckblandad förtjusning ;) men hon hoppade jättelydigt över ljusslingan som vi hade som framhoppning :)
Sen under själva tävlingsmomentet skulle man hoppa så många hinder på 40 sekunder som möjligt. Ljusslingehindren och det smala gav 10p och övriga 5p.
Ina var hur jävla duktig som helst och tyckte det var kuuul :D vi fick två stopp och hoppade 4 språng = 35p
De två stoppen berodde inte på hindret utan hon skuggar ju för högläktarna, så jag var ändå förvånad över att hon var så arbetsvillig trots spänningar, fart och höga ljud :)

Nu kommer en bildbomb med blandade bilder som Ulrika tagit + några från min iphone:

lördag 17 december 2011

Tränat inför morgonens julshow!

I em åkte jag och Ina t UPK och tränade inför julshowen imorgon. Vi ska vara med i ************* (fortfarande hemligt) och jag kan avslöja att vi ska hoppa läskiga julhinder :)

Jag visste inte hur Ina skulle reagera på allt och hon var skeptisk när jag gick runt med henne haha. Men när vi började hoppa så tyckte hon det var riktigt kul och hoppade skitfina språng!

Hon som aldrig gjort nåt liknande, duktiga tjejen!!
Vi får se dock hur hon reagerar imorgon när det kommer vara fullsmockat på läktaren ;)

Nu ska jag finlira på min kostym sen hem och städa.

Hoppas på att kunna få bilder imorgon!

torsdag 15 december 2011

Sorbits <3

Vad kul att flera ville se film på när Ina gör byten! Jag ska försöka få film på träningen på måndag, annars blire tisdag. På lör ska vi nämligen träna på UPK inför julshowen och på sön är själva julshowen :)
Vad vi ska vara med i är hemligt, men jag kan säga att det är en blandning av hoppning, julslingor, piratflagga och maffig musik ;)

Idag fick jag veta att min älskling SORBITS är till salu som pensionärshäst, alltså som promenadhäst. Hoppas verkligen någon som vill ut och mysa i skogen och ha riktigt kul med en fantastisk kompis, hör av sig och vill köpa honom!!
Jag kan säga att Sorbits är en ovanligt underbar häst med stort hjärta och mycket HUMOR :)!

Jag var den enda som ville och kunde tävla honom. Sorbits hade scenskräck, men han lärde sig att lita på mig och med lite övertygelse lärde han sig att älska våra tävlingsstarter, både i dressyr upp t LA och hoppning 1m.

Det var verkligen VI TVÅ!! många visste vem jag var bara för att " det är hon som rider och tävlar sorbits" :)

Det går inte att beskriva känslan att rida honom för den är helt magisk! Det kändes som om vi var en enad skapelse :) den känslan har jag faktiskt aldrig fått med nån annan häst på samma sätt...

Kommer alltid att älska dig Sobban och jag glömmer aldrig våra fina år tillsammans <3
du är bäst helt enkelt.

Om nån är nyfiken så har jag många filmer med honom på http://www.youtube.com/wasss88

onsdag 14 december 2011

Leka fram byten

Idag hoppade vi lite på banan. Får passa på när marken inte är frusen!

Jätteroligt var det, tyckte både jag och Ina :)

Jag tränade lite byten även idag när vi fick energi av hoppningen. Fr hö t vä är hon nästan befäst nu (efter 3 träningstillfällen!!!). Andra hållet lite svårt fortfarande, men det kommer nog!
Kändes bra att leka fram bytena, det ska vara en kul övning för henne :)

Någon som vill se Ina göra galoppombyten? Kan filma nämligen om intresse finns :)


Idag hittade jag en "krabbklo" i morotssäcken, snygg va ;) ?

tisdag 13 december 2011

Silikonpad beställd

Jag har nu äntligen hittat en glidgelpad m fårskinn som bromsar sadeln ännu mer än utan.

Dressyrsadeln har ju en tendens att glida fram på hennes bogar ibland så jag har allltid haft en vanlig glidgelpad under schabraket.

Här är länken t paden som är på väg: http://www.hastaffaren.se/sv/till-hasten/schabrak-och-paddar/silicon-pad-med-farskinnskant.html

Idag har Moa Ina så jag har gjort massa ärenden efter jobbet. Handlade mat på Ica kvantum och oj vad de gjort om! De har bl.a. Skaffat en "salladsbar" då man får göra en egen sallad i en burk och betalat per hg. Riktigt najs!

måndag 12 december 2011

Andra trän m byten

Inis så finis!!

Högersidan börjar hon verkl släppa nu äntligen. Vi red skolor på volt mot slutet och det var de bästa hittills i högervarvet!

Men vi började passet m att testa lite byten igen och hon BÖRJAR med att sätta ett rent :)
När vi bytte varv så hon skulle hon byta fr vä t hö och då var det svårare m tassarna sa Ina :/
Hon vill ju verkligen förstå och göra rätt (underbar inställning!!) så jag och Nina tänkte hjälpa henne m tänkandet så hon fick gå på en högervolt då jag varvade högergalopp m vä förvänd galopp m enkla byten som ö.g.
sen testade vi att rida vår vanliga halvt igenom i det lättare varvet och ett eerent byte kom igen :)
Testade då det svåra varvet igen och nu hade pusselbitarna i Inas hjärna fallit på plats, för där kom det rena bytet!!

JAG ÄR SÅ GLAD ÖVER MIN FIINA LILLA HÄST!!!!!!

Nya röda ridbyxor på idag med. Tycker den grå skoningen är jättesnygg! Budgetridbyxor är inte så dumt alltid ;)

torsdag 8 december 2011

Broddat och klart!

Förra veckan skoddes Ina och sulor samt broddhål åkte på.

Idag köpte jag elitbroddar på Sporren och satte sen igång.
Jag som har så dåliga knän och leder är mkt tacksam över att ha typ världens snällaste häst!
Jag sätter mig på huk och lägger hoven i knäet. Ons står blixtstilla och jag får inte ont :) se bild nedan
Så nu är det broddat och klart!

Har även köpt nya höpåsar då de gamla är utslitna nu. Fixade namnlapparna m inplastning, blev snyggt tycker jag!

Imorgon börjar inventeringen på jobbet, så ska jobba kl 8-22 i tre dar, fre, lör och sön... Tuuur att Moa kunde hjälpa mig med prinsessan :)
Förra årets inventering gick jag upp 4.30 varje morgon för att hinna m stallet innan...

måndag 5 december 2011

Galoppombyten- premiär!

Ikväll testade vi att sätta igång galoppombytesträningen, första gången någonsin för min lilla "5-åring" :)
Vi red som halvt igenom så det skulle bli lagom tvärt och första gångerna förstod hon inte riktigt, men bytte ändå m 2 ben i taget efter lite svängningar.

Men vad tror ni Ina gör på fjärde försöket?? Jag känner att hon taggar till då jag vänder upp och Nina sa att jag gav byteshjälpen i precis rätt tillfälle, så hon gör ett HELT RENT BYTE!!!!!!!
lilltjejen har liksom aldrig fått träna byten förr och så sätter hon ett första träningen! Det kändes inte som att det var en slump utan hon fattade mer för varje gång bi testade :)
Direkt efter bytet ställde jag mig och bara kastade mig om hennes hals och berömde henne medan hon galopperade på och frustade väldigt malligt och nöjt ;) "ja det var ju lätt det där" sa Nina, och vi var helt förstummade :)

Så nu är jag extremt stolt för min smarta häst som verkligen vill lära sig nya saker <3

Dagens bild blir på världens bekvämaste chaps från Dy'on:

... och andra klassen :)

Sådärja! Nu har jag varit SNABB igen med filmen ;)Annica var så snäll som ställde upp som kameraman! Får passa på nu när all överföring fungerar som den ska.

Ina var helt superduperfin i MsvC:1an iaf! Lite som i första klassen, en "avspänd spändhet" som ger lite för mkt tryck och några småmissar (som i första skolorna tyvärr) blev det. Men ojojoj vad fin hon var i galoppen :)) Detta är lugnt den bästa medelsvåra starten hon någonsin gjort!

7a på ena öppnan, inget tjafs alls i ryggningen, fiiina fattningar, klarade båda svåra förvända med en stadig galopp... Är sååå nöjd med henne, kunde inte avrundat tävlingsåret på ett bättre sätt :)

Efter missarna i de första skolorna som drog ner poängen dessvärre, så fick vi resultatet 60,4%, vilket är Inas första msv ÖVER 60% äntligen!
Jag satt och räknade för mig själv att det hade räckt med att hon fått sina "normala" skol-poäng i höger, då hade vi kommit över 62% och gjort första kvalet... Lite surt såklart, men nu vet jag iaf att det verkligen är på gång :)

På denna bild från filmen ser det nästan ut som att fröken står och jobbar i piaff :)


Här har ni filmen iaf. Även lagt in alla poäng som visas under rittens gång:





söndag 4 december 2011

Adventsdressyr, rapport LA:4

Nu sitter jag och värmer mig i Lurbos cafeteria.
Jag är så nöjd m Ina i första klassen då hon efter ungefär 1/3 av programmet slappnade av så fint :)
De saker som hon gjorde riktigt bra (iaf kändes det bra, har inte sett protokollet än) var bl.a. En skänkelvikning, bakdelsvändningarna, båda fattningarna, båda förvända (som hon höll!) och galoppfattningen efter ryggningen :)
Några missar pga hennes övertändhet, men det är ändå bättre att hon trycker på för mkt och får lite såna missar än att hon spänner emot och blir oridbar.

Resultat: 61,4%

Eftersom jag åker ensam idag och att ingen hejarklack orkade sig upp kl 8.07 på morgonen så blev klassen ej filmad tyvärr. Ska försöka ragga upp en filmare t nästa klass :)

lördag 3 december 2011

Yes, bra starttid!

Är så glad, för jag har nu startnumren 2 i första klassen (LA:4) imorgon, och nummer 1 i andra klassen (MsvC:1) :) Det är inte så många med i LA:4an som det brukar, så det kommer bli en rätt kort dag, vilket är jätteskönt för Ina som slipper stå och vänta en hel dag då.

Har just tittat igenom och repeterat programmen, är lite drygt när man kan 15 st utantill..... Lätt att blanda ihop dem :(

Jag hade morgonfodringen imorse och gjorde iordning allt i stallet innan jag åkte hem för frukost vid 9.30 ca, så nu ska jag ner och trimma bushästen lite och putsa såklart.

Jag funderar på om jag skulle rida medelsvårn på träns istället för på kandar imorgon och se om det blir skillnad på skolorna då. Får se hur hon känns i första klassen om hon är lugn.