söndag 30 september 2012

På tävling

Hann inte skriva nåt alls igår, kom hem vid 22.30 och då var det bara sängen som gällde.

Idag är jag på dressyrtävling med Kalle på Lurbo. Vi hann trimma tillsammans hela en gång (igår) så vi är mycket laddade ;)

Han skötte sig bra i första klassen överlag. Det man får passa med honom är galoppökningen snett igenom då han byter galopp nästan enklare än vad han gör halt... Första gick bra, lite tidigt avbrott tyvärr. Sen i andra lurade han mig helt. Jag kan inte trycka på honom alls i galoppökningar utan rider typ arbetsgalopp även där och bibehåller ställningen. Men nu bröt han av istället strax efter passerandet av medellinjen vilket jag inte kände en uns av att det skulle hända... Så där fick vi en 2:a. Eller ja, domaren/skrivaren har skrivit fel siffror på fel rader då jag på galoppvolten innan fick en 2:a och "svag, byter halvvägs"....... Så nu vet jag inte om jag skulle haft bättre poäng under denna punkt eftersom det har blivit fel med siffrorna. Ibland blir man less på bedömningssporter!

Aja, 61,3% fick vi vilket inte är jättedåligt med tanke på tvåan och den lägre bedömningen efter det, men vi fick massa 7or och 8or i övrigt så det kändes ändå lite tråkigt... Bara att ladda om till nästa klass som är lagklassen.

fredag 28 september 2012

Dagens hiss

...... Går inte helt oväntat till mina täta och fina gummistövlar! Denna blöta och leriga höst skulle bli 1000 gånger värre utan dem.....

Stand in för Lola

På söndag är det division III-dressyren igen och nu har jag min stand in för Lolisen som rehabiliterar sig efter en spark. Det blir fina lilla Kallemannen som får hoppa in och jobba lite :) Jag tränade rätt mycket dressyr med honom 2007-2008, efter det blev det mest hoppning. Men Kallemannen är en väldigt snygg och prydlig häst (lite smålat ibland numera ;) ), ser lite feminin ut, vilket passar på dressyrbanan!


torsdag 27 september 2012

Vilodag för Sessan

Idag har jag kickoff med jobbet hela eftermiddagen och kvällen, så jag var till Ina imorse och gjorde iordning allt. Idag har hon en vilodag då hon gått några dagar nu. Igår fick hon gå ett 15 minuters-pass i låg form som hon fick söka fram själv vilket hon gjorde mycket bra!

Ha en bra dag alla!

Recept LCHF-pizza

Här kommer receptet på LCHF-pizzan jag lagade häromdagen som blev riktigt lyckad!
Det var nog den snabbaste pizzan jag någonsin tillagat....


Botten:

4 ägg
1,5 dl grädde (jag tog lätt matlagningsgrädde)
2 msk fiberhusk (jag tog 3 msk fullkornsdinkelmjöl)
100 gram riven ost
Salt (jag tog ca ½ msk)



Fyllning:

Egentligen valfri, men jag tog följande som blev supergott!;

Tomatpuré, tunt lager
Pärsons kalkon
Ananasbitar
Olivtärningar
Mozzarella
Ca 100 gram riven ost
Rikligt med oregano

1) Vispa alla botten-ingredienser förutom osten med en elvisp. Rör i osten och låt stå ca 5 min.

2) Häll ut smeten på en plåt med kanter med bakplåtspapper underst och grädda ca 10-15 min 175 grader.

3) När bottnen är klar lägger du på din önskade fyllning och grädda pizzan i 250 grader högt upp i ugnen tills osten smält ordentligt.


Man blir otroligt mätt på en bit!

onsdag 26 september 2012

Lägg dig inte i något du inte har vetskap om!

Det tog inte lång tid innan jag fick en otrevligt anklagande kommentar på mitt förra inlägg angående att jag satt och kollade efter en start i november till Ina.

Jag trodde jag hade förklarat hur Inas igångsättning ser ut, men tydligen har det inte gått in hos alla. Därför publicerar jag mitt svar även här så att jag ska slippa behöva skriva "försvarstal" för något jag inte ska behöva försvara!

Anonym
Är det inte lite tidigt att "tänka" på att tävla redan i slutet av den här säsongen?!!!

Hon har ju stått grymt länge... Och just när de står så blir de stela i leder och sånt och det tar tid innan de är igång helt.
Tycker det är skumt att du redan galopperar :-O



Svar


  1. Emilie Wass
    Hej "Anonym".

    Jag har i ett eget inlägg förklarat hur Inas igångsättning ser ut. Det kan sammanfattas med att hon absolut inte är stel då hon fick gå ute dygnet runt första månaden som helt frisk (och hage ensam hela dagarna månaden innan) och då inte stelnat ståendes i en box. Jag är själv förvånad över hur mjuk hon är i kroppen! Det var STRÄCKSENAN som var skadad vilket gör att igångsättningen inte alls är likadan som för de andra senorna. När hon är helt igång kommer hon kunna ridas helt normalt i alla gångarter och träning. I Inas fall var det sårskadan som tog längre tid att läka än senan.

    Jag fick direktivet att sätta igång Ina helt och efter skrittperioden så fick jag känna av hur hon kändes och börja med både trav- och galoppjobb. Hon går otroligt bra och visar inte en uns av stelhet någonstans. Hon har nyligen fått börja galoppera lite lätt, men extremt kort!

    Om du tror att jag skulle sätta igång min häst hårdare än vad hon klarar av och vad jag fått instruktion om, så är du helt ute och cyklar! Inas skada och rehabilitering har varit otroligt jobbigt rent psykiskt både hos mig och henne och jag har varit förtvilad, bitter, ledsen och gråtit många dagar och nätter under denna period. Jag har verkligen gjort ALLT för att hon skulle bli bra igen!! Att någon utomstående som inte ens skriver sitt namn sedan kommer och anklagar mig via internet att hennes igångsättning är för hård blir nästan för mycket...

Kört med "en sista tävling" 2012....

Igår satt jag och sökte lite på tävlingar i slutet av denna termin (november, december) för att eventuellt lyckas pricka in ett litet avslut för min prinsessa för det mindre tävlingsrika året 2012. Dock upptäckte jag att de flesta anmälningar ser ut så här...:





tisdag 25 september 2012

Hemlagad pizza

Jag åkte till Biltema efter träningen och de hade en hylldel med hästgrejer. Det jag verkligen kan rekommendera är att de säljer snoddar (silikon) för 10 kr/påse och flexi-bandage också för 10 kr! De skulle haft det när jag bytte bandage var tredje dag i 4 månader.....

Det jag köpte var ett säkerhetsgrimskaft för 39 kr, höpåse (till transporten) 59 kr och ett tjockt halstäcke för 169 kr. Älskar när man hittar slit och släng-grejer till riktigt låga priser! Det räcker gott och väl att man betalar sjukt stora summor för den övriga utrustningen.

Idag har Sandra haft Ina så jag har hunnit laga riktig middag, tjoho ;)! Jag testade att göra en LCHF-pizza som jag nyligen hittat receptet på. Den blev supergod och man blev otroligt mätt! Det är ju typ en "protein-pizza", så är ni sugna på en pizza utan massa vitt mjöl är det bara att skriva det så lägger jag ut receptet :)

Biltema

Hästvärlden fortsätter att växa! Kan det vara OS-silvret i fälttävlan som satt fart på härligheten??
Nu har i vilket fall Biltema öppnat en ny del i sin butik
- Hästdelen!

Det kanske inte är värstsa kvalitétsutrustningen, men jag bara måste åka dit och titta, är jättenyfiken på hur de har lagt upp försäljningen och vad de har för produkter. Kanske har de slit och släng-grejer till jättebra priser? Kikade lite på deras internetsida och de hade bland annat ett brunt halstäcke löst (för utetäcke). Den skulle vara perfekt komplement till Inas bruna regntäcke eftersom hon fryser lätt där ute i blåsten... Hm, får åka dit ikväll när jag haft klart min träning och klämma å känna lite :)

Halstäcke 169 kronor från Biltema

måndag 24 september 2012

Suttit i galoppen :)!

Inas träning och comeback rullar på och idag så testade jag att sitta ner nåt varv i vardera galopp vilket gick jättebra! Jag har ju stått upp för att hon ska få sträcka ut sig nu i början, men inget motstret när jag satt. Jag red henne i låg form och hon hade TRYCK i galoppen, pigg och glad var hon ;)

Det känns underbart att det går framåt så bra!!

Nu tycker Ina det är kallt (hon ömmar lite i pälsen) så hon har nu täcke inne och ute. Hon får dessutom nu alltid ridas med ett ridtäcke. Idag invigde vi ett nytt vi köpte i våras. Det är Golden Stripe-inspirerat och satt jättebra+var supersnyggt på Inisen!!

Någon som kan gissa vart jag köpt det ;)??

Tvungen att planera om.....

På söndag är andra omgången av division III och den går på Lurbo. Jag skulle ju ridit Lola där med, men nu har hon skadat sig, fått en spark på benet, så hon står konvalecent nu :( Stackars tjej!

Så nu håller vi på och kollar vilken häst jag ska rida istället i laget.

Men som om det inte vore nog så har startlistorna publicerats och jag som ska rida lag på eftermiddagen (framridningsklassen är öppen för alla) har fått startnr 2, jäävligt surt! Då ska alltså min häst gå första starten ca kl 8.08 och sedan vänta i transporten till andra starten som tidigast blir möjlig vid 14-tiden beroende på hur man startar i lagen. Kul! Och som om det inte vore nog har de satt jättemånga som INTE RIDER LAG som sistastarter i första klassen..... När det är en framridningsklass till en lagklass borde alla lagryttare sättas mot slutet av klassen och övriga (som då bara rider EN klass) i den första delen, punkt slut.

Jag såg att rätt många lagryttare var drabbade av samma fenomen, så jag gissar att de kommer få många strykningar på grund av detta i första klassen. Jag vet inte hur jag ska göra själv med min förstastart.......


söndag 23 september 2012

Heldag med bror!

Idag är jag hästledig första gången sen..... Ja, länge ;) Jag och min brorsa har en heldag tillsammans vilket är mycket ovanligt numera, så det är så mysigt och roligt!

Vi började dagen hos våra föräldrar med storfrukost och vi har just avslutat 3 matcher på Bowlaget. Har inte spelat bowling på 11 år tror jag... Men askul var det och jag vann en match :D!

Nu ska vi fika på storken och sen försöka hitta en öppen minigolfbana, annars får det bli biljard :)

Jag har absolut världens bästa bror!

fredag 21 september 2012

Fredagsmys!

Mitt och Inas fredagsmys bestod av ett jättehärligt pass i ridhuset. Hon hade lagom tryck och var sansad, jobbade både lågt och normalhöjd. En hel del travjobb och 1,5+1,5 varv i galopp. Lycklig och nöjd häst!

Nu är det lycklig och nöjd ryttare som är hemma och får äta middag! Vi har spelat innebandy som vanligt idag, så kroppen är helt slut... Vart ett riktigt springpass!

Imorgon blir det till att sitta som domare hela dagen på en dressyrtävling i Dannemora, ska regna, tjoho! Ha en bra fredagkväll alla!

Olika hjälmar

Vilken otroligt stort utbud av ridhjälmar det finns numera! Förr var det som att alla hade samma typ av hjälm och när modet ändrades så bytte alla samtidigt...

En mindre säker hjälm som var populär förr (80-90-talet). Satt den ens kvar om man ramlade av???


Numera när utbudet är större och utvecklingen har gått framåt med bland annat säkerhetstänket är det många olika huvudbonader man får se ute på banorna :) Jag tycker det är jättekul att man kan göra sin outfit mer personlig även med hjälmen!

Alla har ju olika åsikter om allt, så även jag. Faktiskt lite extra om utrustning.





Charles Owen John Whitaker-
Mitt egna val av hjälm. Haft samma modell i 6 år nu och har inga planer på att byta :) Jag ÄLSKAR denna hjälm pga att den är toksnygg, elegant, passar bra till både hoppning och dressyr, den är bekväm och lätt att ha på huvudet. Jag har ganska stort huvud (59) så många hjälmar ser väldigt stora ut på mig, men denna sitter som en smäck :)






Charles Owen GR8-
En annan CO-modell som blivit populär på senare år, framförallt på hoppbanan. Själv tycker jag inte den här är lika snygg som JW-modellen, men man kan få dem i olika färgkombinationer vilket är bra!





Uvex-
Den här hjälmen är relativt ny och den börjar bli alltmer populär, speciellt på dressyrbanan faktiskt. Så här beskrivs den: "Klimatreglerande, anti-allergiskt och tvättbart foder. Skärm tillverkad av mjukt, formfast PU skum för högre säkerhet. Vikt från 370g. Varje hjälm ställs in för bästa passform till varje individ med en enkel vridanording som justerar runt hela huvudet." Så vad jag förstår ska den vara väldigt lätt och bekväm, det är väl därför den blir mer och mer populär. Dock kan jag säga så här; Jag skulle aldrig passa i denna hjälm! Har helt fel huvud för det... Men jag har sett flera andra som passar jättebra i dem, så denna modell är nog verkligen en "antingen eller".

UVEX-hjälmen fick nog en ordentlig push efter OS.......




 Numera fixar jag alltid någon form av "hemma-pimpning" av min hjälm. Min nya JW-hjälm står på tur....



 Men som avslutning, min ABSOLUTA favorithuvudbonad, det är ändå min fina dressyrhatt
Längtar så efter att få använda den igen. 
MsvA, här kommer jag!





onsdag 19 september 2012

Snart klippdags

I år ska jag inviga min klippmaskin jag köpte förra året. Jag har aldrig klippt Ina tidigare, men när de rakat henne på Ultuna med en högljudd maskin i hennes sår så har hon ju inte reagerat, så en vanlig snaggning utan svid ska nog gå bra :)

Jag har inte bestämt mig än vilken typ av klippning hon ska få. Jag hade tänkt spårklippning men är lite inne på helklippning. Dock är hon mycket rädd om sina öron, så ansiktet får vara i sådana fall. Får klura på det där...

Så här såg Karin ut 2007 efter att jag klippt min egna typ av klippning;

Tretorn advance- betyg

Nu har jag använt mina begagnade Tretorn Advance-stövlar ett tag och jag tänkte att jag skulle göra en liten utvärdering efter vad jag tycker om dem.




  • Mjuka
  • Snygga
  • Lättskötta
  • Stötdämpande när man går i dem
  • Ger lagom stöd men stötdämpat för lederna i hoppläder
  • Snörningen gör att man kan anpassa vidheten runt vaderna




  •  Om man inte "fyller ut" dem kan de skava i fotleden
  • Svåra att rida med i dressyrläder (lite stigbygelkontakt)
  • Man måste lossa snörningen innan man tar på sig stövlarna för att inte tära på dragkedjan

Någon som har någon annan åsikt om dessa stövlar?

tisdag 18 september 2012

Min kommande transport :)

Sitter och drömmer lite om den transport jag ska köpa när jag sålt min Ifor. Det är en Cheval Liberté GT1 - en 1,5-hästars.

Det är tre saker med denna transport som gjorde att jag fastnade för den.

1) Att det just är en 1,5-hästars då Ina inte kan åka smalt längre.

2) Tjänstevikten är endast 550 kg vilket innebär att jag kommer få köra Ina+ 100 kg till med bilen som inte får dra en hög totalvikt tyvärr.

3) Om jag lägger till 4000 kr får jag aluminiumgolv i den :)

Det jag är kluven i är vilken färg jag ska välja (i-landsproblem....). Först var jag helt inne på en ljus, men nu tycker jag nästan den mörkgrå är snyggare.

Vad tycker ni??

måndag 17 september 2012

Megaren transport!

Mina dagar går verkligen i varandra; Gick upp innan kl 6 imorse och nu när klockan snart är 22, är jag äntligen hemma....

Efter jobbet åkte jag till mina föräldras hus där min transport står just nu. Sista finishen på den var en rejäl tvätt. Den hade blivit riktigt skitig efter att bara stått hela sommaren... Utsidan högtryckstvätt (inkluderat taket) och insidan är nu svampad med vatten och diskmedel. JÄKLAR VILKEN SKILLNAD DET BLEV!! Den blev såå fin både inuti och utanpå :)) jobbet tog cirka 3 timmar, men det var verkligen värt det med det resultatet!

Klar där- iväg till Ina. Fixade iordning allt först medan damen stod i gången, sen ett 25 min-pass i ridhuset i hoppsadeln. Riktigt fin var hon idag! Mer lagom i huvudet, även på marken :) Sån duktig tjej jag har!

Nu blir det en snabbmiddag och sen sängen. Men först vill jag visa en före- och efterbild på hur transporten blev :)

Före - Efter

söndag 16 september 2012

Ny skotrend?

Min kära vän Ullis har hittat en sko som hon tyckte skulle passa Ina. Jag kan ju inte annat än hålla med, shit vad snyggt det här skulle vara :D!!

lördag 15 september 2012

Hästmorgon

Idag åkte jag till stallet så att jag var där 7.15 och red innan utsläpparen kom så att Ina inte skulle bli föör ledsen när hennes kompisar gått ut. Jag skrev ju tidigare om att hon var lite koko häromdagen när jag skulle ta in henne och hon har liksom kommit igång fullt i huvudet nu. Hon gör egentligen inga dumma saker (förutom i onsdags...), hon är bara laddad till tusen :) Redo för arbete liksom! Så det kommer bli positivt sen när hon får arbeta fullt igen så hon får använda ut sin energi helt och hållet.

Idag red vi en ängsslinga i cirka 30 minuter. Mycket lugnt travarbete idag på taggad men stabil häst. Hon fick även ta två korta och lugna galopper till hennes stora lycka :) Ibland när vi skrittpausade mellan travlängorna blev hon lite taggad och taktade som hon tyvärr är så bra på... Så då varje gång fick hon träna halt och rygga några steg. Då stod hon faktiskt snällt stilla i halterna, så hon verkade ta åt sig bromsen på rätt sätt. Hon var mycket nöjd och verkade mer tillfreds när vi gick mot hagen eftersom hon fått rasta sitt huvud och kropp.

Snart är vi tillbaka helt igen :) Bild: Tierp-11

Nu är jag hemma hos mina föräldrar och har ätit frukost med dem. Jag har även hunnit fixa lite med transporten som snart finns till salu och nu ska jag fortsätta med bröllopsbilderna :) Imrogon blir det också ett morgonpass för Ina då jag har morgonfodringen. Då tar vi ett ridhuspass igen. Känns så bra att vara på G igen =D!

Ha en fin och solig höstlördag alla!





fredag 14 september 2012

Smashat näsben...

Idag kunde jag inte rida :( På innebandyn idag med mina kollegor så råkade jag bli smashad på näsbenet, det var INTE skönt kan jag säga... Inas sista föl (O'Bellamie) knockade mig på näsbenet 2009 och det var ömt i ett år efteråt, så jag tror det är rätt skört numera. Näsbenet svullnade upp, blev blått och jag är fortfarande allmänt snurrig i huvudet. Så jag tror inte ett ridpass hade varit det bästa idag...

Ina hade såklart haft täcke på sig i monsunregnet som var med orkanvind till det, men hon var ändå glad att få komma in i tid. Hon hade gjort sig fin i den lerigaste pölen i hagen. Min teori kvarstår; Hon rullar sig bara när det är tillräckligt lerigt så jag ska rykta henne extra länge ;)

Hon är i vilket fall inte ledsen över att grannboxen fyllts med halmbalar :)

torsdag 13 september 2012

Roligt ridhuspass!

Igår när jag skulle ta in Ina var hon helt koko-beng! Hon studsade runt, taktade och småställde sig. Jag blev såklart jättearg på henne då hon INTE brukar uppföra så utan är normalt mycket uppfostrad, så detta var bara dumheter! På vägen till stallet står ridhuset så vi gick in där och jag körde lydnad från marken med henne i en kvart ca. Vi gjorde halt med snabb reaktion, ryggade, vände på små kommandon. Hon blev sig själv igen då hon fick använda huvudet igen. Jag tror problemet ligger där. Innan gick hon inget alls och det accepterade hon bra, men nu när hon sakta börjar komma igång och hennes huvud kräver mer än vad hon får gå fysiskt än så länge. Så när hon är igång helt kommer huvudet få ordentlig "rastning".

Idag tog vi ett bra pass i ridhuset. Första gången i dressyrsadeln, ÄNTLIGEN!! hon var jättefin och duktig, önskar jag haft nån på marken som fotat eller filmat, hon såg så vacker ut i ridhusspegeln! Idag fick hon tom galoppera lite lite grann för första gången. Så snäll och så fin!

Igår frågade jag ju om nån kunde gissa vad som var nytt, och Tove gissade helt rätt! Jag älskar mitt Globusträns, men då det är helt svart så försvinner det helt på Ina... Så nu har hon fått ett helt nytt träns med bred, tjock, mjuk och VIT nosgrimma! Hon blev så vacker, eller vad tycker ni???

Dagen i bilder; nya tränset, premiär av silverschabraket och dressyrsadeln på, känns nästan som förr :))!!

Underlätta för galoppombytet

Idag kikade jag lite i Hippsons artiklar på deras hemsida och upptäckte att min före detta (och förhoppningsvis snart återigen aktiva) tränare Uffe Lind hade fått dela med sig av ett tips angående galoppombyte. Artikeln hittar ni här!


Det var Uffe som lärde mig hur man utförde galoppombyten. Först på Karin, som jag fick uppgiften att lära galoppombyten samtidigt som jag själv skulle lära mig ;) Sedan var det på Lola, som hade gjort några enstaka förträningar innan jag började på henne. Båda dessa hästar gör (eller gjorde om man ser ur Karins perspektiv ) nu rena galoppombyten. Jag kom ihåg vissa genomgångar vi hade med Uffe innan en övning med just byten. Ibland vart det så mycket info på en gång så man snubblade på sina egna tankegångar, men till slut satt det :)

Uffe är väldigt rolig att rida för då han alltid säger vad han tycker och har alltid givande övningar, jag rekommenderar honom som tränare väldigt mycket!

onsdag 12 september 2012

Nytt i sadelkammaren :)

Vad kan det vara?? Riktiga bilder kommer imorgon efter invigningspasset med det nya! Är dock helt säker på att en viss mörkbrun dam kommer bli sjukt snygg!!

Någon som kan gissa helt vad som är nytt??

Profilbild i TDB

Idag upptäckte jag (sen på tåget?) att man kunde lägga upp en profilbild på sin häst man har inlagd i TDB. Så Ina fick en bild där nu :) Jag hittade en bortglömd bild från framridningen i U.Väsby förra året (som vi f.ö vann) på en längning och denna fick bli Inas bild :)


Tycker det är ett stort + att man kan göra sina profiler i TDB lite personligare :) Så har ni inte laddat upp någon bild ännu kan ni göra det under "Mina sidor" och "Hästar".





tisdag 11 september 2012

R.I.P. du underbara fina!

Idag har jag fått ett hemskt besked. Världens finaste Karin 
har vandrat vidare från denna jord.... Nu finns hon på en plats där kolik inte existerar, bara stora gräsängar och massvis av kompisar.

Tack Karin för våra 9 år tillsammans och för allt du lärde mig! Du tog hand om mig från första stund och ingen kan ta alla våra upplevelser och minnen ifrån oss. Älskar dig nu och förevigt.....


måndag 10 september 2012

Alla bilder från Jump Club uppladdade!

Nu har jag precis kunnat slutföra hela uppladdningen och uppmatchningen av bilderna på ekipagen från gårdagens regionala hopptävling på Jump Club. Jag hade lite problem med Equipes klockslag vs. min kameras klockslag som är inställd på samma tid, men ändå så blev det knas med uppmatchningen som ska ske automatiskt efter vilken tid som ekipaget var inne på banan... Så om en häst blev utesluten innan jag kunde fota den och inte har någon bild, då var jag helt lost.

Jag tror och hoppas att alla bilder är på rätt ekipage nu :) Ni får gärna hojta till om ni hittar något fel! Alla bilder från tävlingen hittar ni här!

(Om man scrollar ner kan man välja sitt namn i listan och få fram bilderna på sig utan att behöva söka)

Här är ett smakprov från tävlingen:

Ormen och Rebecca i 1.20 :)

söndag 9 september 2012

Filmtime från förra helgen :)

Nu har jag äntligen kunnat slutföra filmerna från förra helgens trevliga tävlingar! Jag hade filmerna hos mina föräldrar, så det har varit lite svårt att fixa dem i veckan som varit. Nu har jag ju även lagt med poängen som jag (och många av er) tycker är intressant.

Vi börjar med den första LB:2an där det blev ett fint resultat :)

En klass kvar...

Snart börjar sista klassen 1.30 här på Jump Club, sista rycket!

Mina ben är helt slut efter att ha stått upp hela dagen och fotat. Att ha dåliga leder och knän kanske inte är det bästa när man är heldagsfotograf...

Många fina ekipage idag och trevlig tävling på gräsbana :)

lördag 8 september 2012

Lugn dag

Idag har jag mest suttit och redigerat bilder från bröllopet. Det är ca 700 bilder som ska redigeras i ett RAW-program så det tar sin tid...

På eftermiddagen åkte jag till stallet för att fixa till Ina och ta in hästarna. Ina fick en vilodag idag efter att ha gått många dagar i rad nu och så förstås travjobbet igår :) Tänkte på en grej när jag hämtade in henne, att det är super att hennes hage nästan är tom på gräs (finns växtlighet att äta och tugga, men inga gräslängder). Hon är ju en rund häst generellt och efter vilan i 4 månader är hon tjock som en tunna. Nu utan extragräs i hagen har jag full koll på hur mycket mat hon får i sig varje dag och jag börjar redan se positiv skillnad :)

Imorgon ska jag åka till Jump Club och fotografera deras regionala hästhoppningsklasser hela dagen. Det är klasserna 1.10, 1.20 och 1.30 m på deras fina gräsbana. Alla bilder kommer ut på kvällen på Equipes sida precis som vanligt. Jag kommer länka direkt till tävlingens fotosida sen.

fredag 7 september 2012

Travdebut :)

Nu har Ina fått travjobba några varv med skritt som pauser. Resultat: hon gick inte av på mitten ;)

Hon var jääätteglad när jag bad henne börja trava. Redan i skritten hade hon tuggat munnen full av skum haha. Hur fin och mjuk som helst! Ville ligga på lite, men extremt duktig!

Oh vilken härlig känsla, jag har travat min häst idag :D!!!!

Inas igångsättningsplan

Igår fick jag en kommentar angående hur Inas igångsättningsplan ser ut och om jag har fått den av min veterinär? Så jag tänkte skriva ett eget inlägg om det.

Inas sträcksena blev officiellt friskförklarad den 3 augusti. Jag har inte fått någon strikt igångsättningsplan av min veterinär och detta på grund av att det var just sträcksenan som hade haft en skada. Sträcksenan belastas knappt alls när hästen rör på sig och det är extremt ovanligt att en sträckseneskada går upp igen efter att den en gång läkt. Den är inte på långa vägar lika skör och belastad som till exempel djupa böjsenan. Mina veterinärer lade även till då jag fick samtalet efter operationen, att även om sträcksenan hade gått av (vilket den INTE gjorde) så hade läkningen ändå sett mycket positiv ut!

Efter akuttranportering till Ultuna 14 april

Jag fick ett större direktiv och det var att inte börja skritta uppsuttet förrän såret var helt läkt och hade hållbar hud. Så jag fortsatte gå promenader med henne ända till den 16 augusti då jag tyckte att såret såg tillräckligt starkt ut med fin hud ovanpå. Ina fick även gå ute dygnet runt från den 4 augusti, både för att hon skulle få avsluta sommaren med lite "sommarlov" (gräs, kompisar, ej box) men även för att hon skulle ha kotan i rörelse mer så inte huden skulle bli för stram över såret när det väl läkt helt och hållet. Det skulle påverka hennes rörlighet negativt på det benet senare i sådana fall.

Friskförklarad lycklig tjej
 Veterinären sa att jag skulle skritta cirka 2-3 veckor uppsuttet och sedan fick jag avgöra och känna av själv hur hon känns och sätta igång i en lugn takt. Hon har känts jättefin med mycket bra rörlighet och extremt hög arbetsvilja, hon har verkligen kommit igång nu, både i kropp (trots stor mage) och huvud :) Så snart kommer vi att sakta börja travjobba lite (i ridhuset där det är bra underlag och under helt kontrollerade former).

Nu är vi på G igen!

Både Ina och jag är helt överlyckliga över att äntligen få börja göra "riktiga" saker igen! Kan även tillägga att Ina verkar trivas jättebra på Eke med vilket känns jätteskönt!



torsdag 6 september 2012

Cair dressyrgjord

Jag har en fråga till er som känner till Wintecs Cair dressyrgjord (ca 1500 kr i pris). Den mörkbruna varianten, ser den mycket brun ut eller är den rätt mörk på hästen och kan fungera med en svart sadel?

Konstig fråga kanske ni tycker, men jag har hittat en sådan gjord till mycket bra pris som jag skulle vilja köpa, men jag har ju svart dressyrutrustning....

Funderar också på om man kan "mörka" ett redan mörkt läder med skokräm om det gör skillnad?

Tacksam för tips :)!