söndag 30 december 2012

Sprungit mig mör

Sista innebandypasset för i år spelade vi idag, 1,5 timme! Helt slut i vader, lår och rygg, skönt slut...

Sedan åkte jag till stallet och fixade allt + lunchfodrade. Har gjort ett snyggt och organiserat fodringsschema till Inas stalldel, så nu är det lite ordning och reda där igen :)

Kunde även lämna av en del nytvättade benskydd och boots i skåpet. Många skydd som fortfarande var täckta i lera efter regn-hösten, så skönt att få dessa rena och fina igen :)



lördag 29 december 2012

"Hemligheten" från Holland

Nu har som sagt mitt paket från Holland kommit och det jag beställt är ett.........

..nytt KANDAR!!
Original-utseendet
Märket heter Premiera och endast ett fåtal återförsäljare finns av det i Sverige. Kandar-modellen heter "Rome" och det är hur snyggt som helst!! Det är rundsytt med svart mjukt och glansigt läder och har en 4 cm bred nosgrimma med tjockt vitt foder och pullbackknäppning. Dessutom är nosgrimman LACKAD vilket gör den mega-glansig, sjukt läcker! Kandaret är ganska likt Otto Schumacher-modellerna, fast ännu ett snäpp snyggare och dessutom flera tusen kronor billigare ;) Helt enkelt mitt dröm-kandar, totalt min smak :)!

Betten på plats samt pimpat med mitt rosa bling-pannband
Både kandaret och tyglarna var redan jättemjuka och fina, behöver ingen upputsning alls! Dock kommer jag ha mina nuvarande tyglar som hemma-tyglar och använda de nya tyglarna på tävlingar. Just tyglar blir ju så himla nedkletade av svett, päls och dreggel, så känns bra att ha ett extra-par nu :)

ÄLSKAR nosgrimman!!
 Det var lite svårt att få plats med alla fyra (!) remmar i pannbandet, men som tur var så var det redan lite uttöjt av det andra kandaret, så det gick till slut... Jag ska köpa till en nackplatta som kommer ligga under alla nackremmar så att allt hålls på plats samt att det ska ge den bästa komforten för Ina.

 
Gissa om Ina kommer bli snygg i detta eller vad?




Paket.....

Woho!!


fredag 28 december 2012

Paket från Holland har kommit!

Nu har mitt paket från Holland kommit! Shit vad fort det gick, beställningen gjordes den 20 december och så har det varit massa röda dagar där mellan. Leveranstiden 2-3 veckor förkortades något ;)

Någon som kan gissa vad det är som levererats från Holland??

torsdag 27 december 2012

Äntligen kandar igen!!

Idag hade Aida stannat innanför hagstolparna och Ina har varit lugn, så nu var min fröken mer redo för ett ridpass :)

Idag vågade jag äntligen ta på KANDARET igen! Oj vad jag längtat! Senast hon hade det på sig var i början av april, innan olyckan.... Så det var inte så konstigt att det var helt dammigt, så jag fick börja med att putsa upp det haha. Kan ju inte komma in i ridhuset med dammigt läder ju!

Första minutrarna när vi skrittade fram i ridhuset var Ina lite i sin egna värld. Hon gnäggade någon gång och gick och lyssnade på saker som hände utanför, men jag brydde mig inte om henne. Sedan när jag tog tyglarna kändes det på en gång, KONTROLL! Ina har ju blivit mer och mer stark i kroppen, men då även starkare i handen utan att jag har kunnat göra för mycket då hon inte varit stark nog att samla sig tillräckligt med sin otroliga energi. Men nu efter all snöridning och all träning under hösten så känns hon mycket mer musklad och börjar verkligen komma tillbaka i sin gamla form.

Ina försökte nästan på en gång att "försvara" sig då hon blir lat och vill springa fort fort. Det hon gör då är att köra fram näsan långt fram och ibland uppåt i luften, "då kan man springa hur mycket man vill".... Men det som var så underbart nu var att med kandaret kunde jag fortfarande hålla ihop henne (på ett mjukt sätt såklart) då man har mycket mer koll och stabilitet med en starkare betsling som på kandaret. Ina märkte till sin stora fasa att hon inte längre kunde köra sitt "näsa i luften"-trick och valde att från första varvet sköta sig mycket bra och springa lagom fort så hon även orkade ta i med rygg och bakben.

Passet bestod mycket av öppnor för att vi ska hitta tillbaka till den mjukhet i kroppen hon hann få tack vare just öppnor, innan olyckan. I övrigt både trav- och galopparbete samt en del förvänd galopp, varvet runt, för att hon skulle vänta och samla sig, alltså inte bara träna byten och "fullt ös medvetslös" :)


Riktigt bra pass och RIKTIGT nöjd, sömnig och glad häst efteråt. Min fröken måste göra svårare saker så hon får tänka, alltså jobba med både kropp och huvud, DÅ mår hon bra! Äntligen kan jag nu kräva mer av henne samt göra svårare övningar igen, vilket hon älskar och behöver :)!

onsdag 26 december 2012

Regn :(

Idag har det varit nån plusgrad och regn :(( Hoppas inte snön förstörs helt nu bara...
Aida hade rymt ur hagen (igen) och Ina stannade kvar i hagen (igen) och Aida togs då in vilket inte Ina gillade... Trots att hästen i grannhagen stod där + att hon fick hösilage så vart hon jätteorolig och sprang runt i snön som en tok i en halvtimme cirka innan jag kom till stallet. Så när jag hämtade henne var hon helt slut och svettig. Snacka om arbetspass :( Så damen fick vila från ridning då hon redan kört ett monsterpass i hagen och jag vill inte överanstränga henne.

Nöjd att få komma in till Aida, bli ompysslad och få på en fleecefilt för att torka. Utetäcket hade inte blött igenom men det drypte rejält om det efter regnovädret. Skönt vid såna tillfällen att ha ett torkrum med täckeshängare :)



Julklappar!

Jag har haft en underbar julhelg! Hoppas jag inte är ensam om det :) På Julafton var min familj hos min brors frus föräldrars hus och vi firade julen tillsammans allihopa, 11 personer inklusive lille Simon. Och igår på Juldagen hade jag och mina föräldrar vår egna lilla Julafton här hemma i huset i Norby. Som vanligt världens godaste julmat och mysig kväll med julklappsutdelning.

Jag har fått helt suveräna julklappar! Bland annat en superbra ångmopp, ett nytt Back on Track-knäskydd (måste ha ett nytt cirka var 6:e månad), handdukar, bidrag till thermoridbyxorna samt även till ******** som är på väg från Holland :)

 De julklappar jag blev allra gladast över var dock profilkläder från Svenska Ridsportförbundet! Så himla snygga! Älskar kläder inspirerade av svenska flaggan :)








På med Inas Sverige-lindor och vi blir en perfect match!




tisdag 25 december 2012

Intervallträning

Pigg och "galen" horsi idag då hon vilat från ridning i två dagar. Ett snöpass fick det då bli så hon fick ta i rejält samtidigt som hon fick springa av sig energin.

Sån djup snö! Hur härligt som helst :D! Vi tog ett 10-tal galoppintervaller med stillastående mellan som paus. Hela bringan (täcket) var helt snötäckt när vi kom hem av all snö som sparkats upp av frambenen.

Nöjd häst i stallet sen. Jag passade på att trimma manen som börjat bli lång. Tyckte det blev bra, man kammar och kammar och ändå när hon skakar på sig första gången så sticker det ut långa tofsar ;)

Snart är det dags att börja träna för tränare igen, hon börjar få tillbaka sin styrka :)


måndag 24 december 2012

God Jul!


söndag 23 december 2012

Lackboots

Inas nya lackboots får högsta betyg från mig. Den glatta ytan gör att smutsen åker av lätt med en trasa och de ser nya ut fortfarande nu efter ett par användningar. Kardborren är stark och Inisen får glansiga och randiga hovar ;)



lördag 22 december 2012

Vi tuffar på

Igår gick Ina första ridhuspasset på 2 veckor cirka. Hon kändes stark i kroppen och orkade ta i mycket bättre efter all djupsnö-ridning. Självklart tyckte hon det var lite jobbigt i början av passet att jobba på rätt sätt och hon försvarade sig med att slänga upp skallen så fort hon tog i... Så det blev mycket jobb av innersidorna vilket hjälpte!

Det var även premiär av nya ELT-dressyrgjorden och den låg jättebra samt att sadeln stannade perfekt på samma ställe :)!

Idag var jag i stallet på morgonen och vi tog en rejäl snötur på en gång innan hon och Aida fick gå ut i hagen. Jättehärligt! Trött vart hon iaf då hon stannade så fort hon sen kom in i hagen och ställde sig och vilade med bakbenet ;)

Idag har jag fått många julförberedelser gjorda hos mina föräldrar, bland annat är nu granen klädd. Hög mysfaktor!!



fredag 21 december 2012

Några dagars ledighet, woho!!!

Idag har jag jobbat sista dagen innan Jul och nu har jag flera lediga dagar framför mig =D ! Nästa vecka jobbar jag bara torsdag + fredag och veckan därefter onsdag + torsdag + fredag, helt okej om du frågar mig ;)


Nu under mina lediga dagar ska jag HINNA MED MASSA SAKER! Förutom att fira jul med familjen så hinner jag ägna ännu mer tid åt Ina + min egna träning. Snart dags för ordentligt ridhuspass igen bland annat. Och jag ska även försöka ta mig med människor till stallet som kan fota några pass med min systemkamera!  
Alla frivilliga fotografer tas tacksamt emot ;)

Många pratar om massa negativa saker, som att Jorden ska gå under idag... Jag väljer att se en mer positiv sida; Ledigheten startar, jag får lön och ljuset ute vänder äntligen till det bättre!

Ha en fin fredag alla :)!

Vinterland!

Älskar snön...!


torsdag 20 december 2012

Paket från Holland

Jag fick just ett mail om att mitt ****** från Holland har skickats! Woho!!!

Kan knappt bärga mig tills ******** kommer, då blir det bildbomb här i bloggen :))


Mina knän....

För den som har missat allt mitt "gnäll" över mina knän och leder så kan jag berätta att jag har haft problem med knäna sedan 3-årsåldern och har numera diverse olika konstiga fel och krämpor, bland annat överrörlighet i nästan alla leder. Mina knän får jag tyvärr fortfarande ont i efter ansträngning och det har varit så i hela livet. Numera inte lika ofta eftersom jag är bättre tränad nu och har växt klart, men det kommer nog aldrig försvinna helt och hållet.

Jag har ett knäskydd på vänster knä dygnet runt vilket ersätter min knäled som tyvärr är utsliten och utdragen.

Mitt knäskydd och stöd från Back on Track


Jag måste ha knäskyddet på hela tiden även om det inte alltid kanske ser så snyggt ut. Men tar jag av mig det så kan jag böja bak knäet så att det "pekar bakåt", ungefär som ett fågelben fast inte lika långt bakåt såklart. Jag får då ont på en gång och kan knappt gå. Med knäskyddet som ersätter min knäled kan jag gå, har inte ont så ofta och får det stöd jag behöver!

Högerknäet då, fungerar det? Haha, ähm... Nej! Efter att ha haft olika långa ben (cirka 2 cm i skillnad) i 14 år eller mer så försvarade det högra (längsta) benet sig med att böja sig åt fel håll. Min fot och knä har alltså gått "skilda vägar" i mitten vid smalbenet. Så när jag står rakt med mitt högerknä, ja då pekar foten ut åt höger. Vill jag få in foten så den pekar rakt fram (som den ska) så förs istället knäet inåt åt vänster.... Det ser ganska kontigt ut, men vet man inte om det så tror jag inte att det syns så mycket :)

(Bilden är spegelvänd då jag har fotat i en spegel)
Många jag träffar är övertygade om att mina knä- och ledproblem har uppkommit av ridningen (why??) Men så är inte fallet! Ridningen och markträningen gör att jag får mindre ont och "smörjer" upp mina leder. Utan ridningen skulle jag förmodligen må ännu sämre både i knä och leder. Så min sport är inte bara bra för själen, den är även fysiskt påverkande positivt!


onsdag 19 december 2012

En lugn stilla kväll

Jag hade kvällsfodringen ikväll så jag åkte lite senare till stallet på kvällen. Mysigt och lugnt, Ina stod och sov när jag kom, sötisen. Vi tog en galopptur i snön och det var så underbart lugnt och tyst ute! Bara Inas frustningar hördes över ängarna. Nu har hon haft vila från ridhuset i 2 veckor och bara blivit snöriden, lite semester alltså :) Jag är väldigt för träning utomhus av tävlingshästar, just för att man bygger upp så mycket mer än bara finslip.

Tidigare åkte jag till mina föräldrar och hälsade på kissarna. Passade även på att ta en 1,5 timmes powernap vilket var välbehövligt! Uppladdning av batterierna som tog slut...

Min fina Lill-prins som fortfarande är pigg och frisk :)


tisdag 18 december 2012

Julklappar börjar rulla in....

Weeiii! Nu har några julklappar (till mig) anlänt! Nu gäller det bara att "glömma bort" dessa till Julafton ;)

Har jag berättat att jag har världens bästa föräldrar??


Det vart mörkt inne....

Igår när jag precis mockat klart och skulle köra ut skottkärran så vart det plötsligt kolmörkt i stallet! De skulle tydligen byta en säkring. Jag som precis skulle göra iordning Ina för ett träningspass fick istället sätta mig på en halmbal utanför Aidas box vänja ögonen till mörkerseende tillsammans med Elin... Vi öppnade dörren ett tag och märkte hur ljust det var där ute med snön. Första gången det var ljusare utomhus på kvällen sedan ett par månader tillbaka ;)


Min tidsplan sprack lite där på grund av att man inte kunde göra något under strömavbrottet, jag som hade tänkt rida första passet i ridhuset sen två veckor tillbaka! Men vi fick istället köra ett snöpass till, vilket ändå var mysigt och roligt! Snön hade fyllts på och var lite fastare nu pga töandet, så Ina pustade och frustade på när vi travade och galopperade fram. När vi vände fick hon dock en helt annan fart och jag lät henne gå i det galopptempo hon själv ville, vilket var snabbt haha. Sista galoppen var på ett lite lättare snötäcke på stigen, så då samlade jag ihop henne lite så fick hon jobba mer på slutet. Riktigt fin!

Apropå vintern; Ina hälsar att hon INTE fryser i sin onepiece ;)

söndag 16 december 2012

Snart....


Inte långt kvar nu till när vi åter får visa vad vi går för........

Underbara söndag!

Åh vad skönt det var med 8,5-timmars sömn inatt! Vi hade julfest med jobbet på Interpool i fredags, och då kom jag hem vid 3-tiden = trött tjej...

Idag är det innebandy-träning i UTK-hallen och jag är så taggad! Gjorde ju 5 mål i torsdags när jag spelade med kollegorna på friskvården, så jag hoppas flowet sitter kvar!

Festen då? Den var i vilket fall mycket lyckad och jag har så himla roliga och underbara kollegor! Efter middagen spelade vi bl.a biljard vilket jag inte gjort på 10 år, men det gick fint ändå! Sen försökte jag lära ut Gangnam Style-dansen till några av kollegorna eftersom jag kan den, men det gick sådär haha ;) Summering; underbar kväll med underbara människor!

Evil-Emilie tittade fram när biljarden satte igång...



lördag 15 december 2012

Julfint hos Ina

Nu har Ina en pyntad box :)



Min katt-skatt är hemma!

Igår kväll fick Leo äntligen komma hem från Ultuna! Han var som sagt helt frisk fysiskt. Det var när han började få en typ av antidepressiv medicin som han började äta igen. Det satt alltså i huvudet som vi trodde.... Vi förstår dock inte vad som orsakat "depressionen" då han i söndags kväll åt och var glad precis som vanligt, sov i en varm och mysig säng, vaknade måndag morgon och ville inte äta eller dricka....
Rakad mage för ultraljudet. Helt rosa, så sött!
Känslig är han min lilla pojk! Men nu är allt bra igen. Han blev överlycklig berättade mina föräldrar när han fick komma hem igår! Och idag när jag kom hem och hälsade på på förmiddagen satt han i min famn, lutad mot axeln jättelänge innan jag var tvungen att sätta ner honom då jag började få kramp ;)

Vi har bara suttit och gosat och myst hela förmiddagen och han är helt sig själv igen + ännu mer social än tidigare (hur nu det är möjligt) samt äter och dricker helt som han ska!


Åh vad skönt, nu kan man "andas" igen :)!! Denna lilla katt betyder oerhört mycket för mig kan jag meddela för dem som inte redan förstått det. Han är väldigt speciell och en helt fantastisk personlighet!

fredag 14 december 2012

Snörejs....

.... blir aldrig tråkigt! Jag hade egentligen tänkt köra antigen ett dressyr- eller hoppass i ridhuset igår, men jag var och är så himla orolig för min Leo att jag inte orkade rent mentalt. Det kändes mycket bättre att ta sig ut och galoppera i djupsnön barbacka. Ina gjorde mig lite gladare tack vare den turen.

Mys i snön för 2 år sedan (ett antal dm lägre snöhöjd än nu):

torsdag 13 december 2012

Djurkommunikatör sökes!

Min älskade lilla katt Leo har sedan i måndags mat- och vattenvägrat och ingen vet vad som är fel med honom... Varken vår vanliga veterinärs undersökning av tänderna eller Ultunas supernoga undersökning har gett något tecken åt vad som är felet... Tänder kollade, blodprov tagna, ingen infektion, inget på röntgen, inga dåliga värden. Han vägrar bara att äta... Jag har försökt "tvångsmata" honom för att få honom att komma igång med tuggandet. Han åt en portion efter första veterinärbesöket, förmodligen pga b-vitamin-tillförseln. Efter det har det varit stopp igen....

Han har legat på Ultuna sedan igår på dropp och pappa har tagit med hans andningsmask dit eftersom han måste få sin astma-medicin morgon och kväll. Han vägrar fortfarande äta så han måste stanna där även inatt.

Jag och mina föräldrar vet inte längre vad vi ska göra! De hittar inget fysiskt fel på honom. Därför letar jag för fullt efter en djurkommunikatör, eller en "djurviskare" som det kallas i folkmun. Vissa tror på det, vissa gör det inte. Jag väljer att ta vara på ALLA möjligheter att kunna komma på vad som är fel på min älskade Leo!

Så om någon av er som läser det här inlägget vet om någon djurkommunikatör i Uppsala-området ber jag om att få in tips på det. Jag har redan försökt få kontakt med en person i Stockholm och hoppas på svar snart...



Glad Lucia!

Hoppas ni alla får en fin luciadag! Vi på mitt jobb fick det stora privilegiet att ha besök av ett jättefint luciatåg som bestod av elever från Uppsala musikklasser!



Delfrukost

Ibland delar jag upp frukosten i två delar om jag börjar tidigt. Detta för att magen och ämnesomsättningen ska hålla igång utan för långt uppehåll av matintag. Frukost 1 vid ca 6-tiden och frukost 2 vid ca 10-tiden.

Denna morgon hade jag en blodgrape med mig, finns ingen godare delfrukost :)!



onsdag 12 december 2012

Vila för häst, träning för ryttaren

Idag ska Ina ha sin vilodag. Jag planerade in den idag eftersom jag måste vara i stan på ett möte vid 16.30 och slutar strax efter 15 på jobbet.

Men när hästen vilar ska ryttaren ändå jobba, det vill säga jag. Så efter mötet ska jag gå till gymmet och köra första passet efter att jag varit sjuk. Inte för hårt dock, då kommer jag kanske bli sjuk igen... Bara styrka idag då jag får konditionsträning imorgon när det är innebandy.





tisdag 11 december 2012

The sadelgjord has arrived!

Vi tog en likadan tur idag också, ut i snön men med mer trav och lite galopp. Det blåste iiiiil och snö så det var SKITKALLT! Så när vi vände blev det mycket bättre ;) Glad och snäll häst som inte bockar när jag sitter utan sadel!

Nu har min sadelgjord kommit som sagt och Ina ska snart få inviga den. Kärlek!!


"Passage" i djupsnön!

Igår hade jag bråttom, men gjorde iordning allt mycket snabbt så jag hann rida ut i snön en halvtimme. Elin och Aida följde med, så det var en extra rolig tur! Det tyckte även hästarna :)

Jag red barbacka med ett täcke + reflextäcke för "syns skull" och det var såå mysigt! Längesen det blev barbacka nu. Snön var fortfarande djup utan skare, endast fint "puder"! Det var ju lite bättre uppspårat idag såklart, men oj vad de ändå fick ta i de båda damerna! På hemvägen travade vi några längor och snön gick så högt så båda hästarna var tvungna att lyfta på benen jättehögt för att komma framåt, snacka om träning! Självklart travade vi inte länge, max 1 minut åt gången, just för att inte köra helt slut på hästarna. Aida håller också på att komma igång, så det här var både nyttigt och jobbigt för henne :)
Ina tyckte såklart också det var jobbigt, men framförallt kul! Hon tog i för kung och fosterland och hon rörde sig precis som när vi har passagetränat, fast med mycket mer egen energi haha. Det var som att sitta i en fotölj ;)

Nöjda ryttare och nöjda+trötta hästar efter snöpasset!

måndag 10 december 2012

Det ni inte visste om Ina - 2

Ina är supersnäll i all hantering, men det finns en "akilleshäl" även där, nämligen hennes öron. Hon älskar att bli borstad utanpå öronen, men så fort man kommer åt det minsta inuti öronen får hon i stort sett panik och kastar sig tills hon kommit iväg från det läskiga. Det har resulterat i ett antal trasiga grimmor.... Jag kan dock inte bli arg på henne när hon gör detta då hon råkade bli klippt i örat när hon var liten och har sedan dess blånekat all hantering av insidan av innerörat, vilket man kan förstå!


Så det är ytterst sällan Ina är trimmad i öronen. Hennes tofsar är som mest synliga på vintern med vinterpälsen, och då är det inte så mycket tävlingar, så det räknar jag som ett mindre problem :)
Ibland lyckas jag dock klippa av den värsta tofsen innan hon uppfattat vad som är på gång, men oftast så har hon små tofsar som sticker ut ur öronen. Tur att hon är så söt så man inte tänker på det haha!



söndag 9 december 2012

Övertrött

Välkommen till klagostugan... Är så trött efter inventeringen så jag har sovit cirka 4 extratimmar på eftermiddagen idag! Blir ju inte bättre att man är förkyld heller. Det var skönt att inte behöva åka till stallet idag efter att ha varit där tidigt både fredag och lördag innan 14-timmarsjobbpassen. Spelade innebandy idag men väldigt lugnt med paus i mitten, svårt att inte ta i lika hårt då det är så kul, men det gick bra ändå. Behövde innebandypasset rent själsligt!

Hoppas på en bra vecka med frisk ryttare, glad häst och mer dressyrträning.

Hoppas ni alla fått en fin 2a advent!


fredag 7 december 2012

15 timmar senare...

Hälsning från trött brud efter 15-timmarspass. Häst mår bra och pengarna rullar in då det är inventeringshelg. Nu sova för imorgon lördag är det samma monsterpass på schemat...

Inventering:



torsdag 6 december 2012

Paket har kommit...

..... sadelgjorden har anlänt!!