torsdag 29 augusti 2013

Mer färg till dressyren!

Något som är jätteroligt när jag och Ina är ute på tävlingar, är att så otroligt många människor kommer fram till oss och tycker vi är så snygga i vår färgglada tävlingsoutfit! Jag har ju alltid varit en förespråkare för färg, inget ont mot vitt och brunt, men det blir lite väl tråkigt i längden...

Inas nya egendesignade tävlingsschabrak med rosa kanter och passpoal köpte jag ju i vintras innan tävlingsterminen 2013 startade. Vi hade då även de rosa bling-pannbanden på tränset och kandaret, de ljusrosa framridnings-bootsen samt mina rosa HV-Polo-handskar. Med andra ord; en välmatchad outfit!
Vår outfit i början av 2013
Men det var efter att jag köpte min drömkavaj, en rosa "Osmunda" från Kingsland i juni, som alla glada kommentarer började strömma in under tävlingarna :) Folk kommer fram och börjar prata om vår outfit, hur roligt det är med färg på dressyrtävlingar, att någon vågar sticka ut från det klassiska och så vidare. Vissa brukar även fråga om det är godkänt att tävla i en rosa kavaj i dressyr, vilket det är. Det finns ju inga färgbestämmelser i TR när det gäller kavajen och om man tänker efter, varför skulle en rosa kavaj vara förbjuden att tävla i när det är fritt fram att tävla i svarta, marina, bruna och grå kavajer?



Jag har inga planer på att försöka starta någon trend med jättefärggranna outfits på dressyrbanorna. Nej, så länge jag och min häst får ha det så är jag nöjd :) Det är verkligen "vi", vår rosa outfit. Vi känner oss hemma och bekväma i den. Och vem kan bära upp denna söta färg bättre än min sockertopp till häst, just asking ;)?


Jag och Ina försöker alltså inte varken vara stöddiga, sticka ut för att få extra uppmärksamhet eller något i den stilen. Vi gillar färg och det där lilla extra.

*Vi vill inte vara som alla andra, vi vill vara oss själva!*

onsdag 28 augusti 2013

Börjar få tillbaka min häst

Ja, Ina har gett mig en underbar känsla hela veckan, älskade häst! Jag var så ledsen över hur allt varit senaste tiden, kändes så hopplöst... Men som jag trodde så var det en "sto-period" som jag nu hoppas ska vara över.

Vi har fortfarande halva stubbåkern kvar och den tog vi tillvara på idag. Ett ordentligt dressyrpass med kandaret och jättemycket förvänd galopp-arbete. Hon var helt fantastisk!! Jag testade att pressa henne med små förvända volter, smala bågar och så vidare, med väldigt liten skänkel som stöd, och hon gjorde allt som på beställning i en sån jämn och stabil förvänd galopp- i båda varven!

Kan man inte ha dressyrtävlingar på stubbåkrar?? För skulle Ina gå som hon gjorde idag i ett MsvC-program skulle hon definitivt få över 70%! Häftig känsla med andra ord. Känns som att detta problemet håller på att gå åt rätt håll och det känns superbra!

Idag har jag köpt en bild som togs av en fotograf vid namn Cornelia när vi tävlade i lördags. Den var hur fin som helst och när man själv är fotograf har man väldigt få riktigt fina bilder på sig och sin häst, så det gäller att passa på. Jag fick dessutom en minst lika fin travökning-bild på köpet av Cornelia som tyckte det var slöseri att den bara låg kvar i hennes dator :) Hur snällt som helst!!

Så, även vid den värsta tävlingsstart Ina och jag presterat så ser Ina ändå så vacker ut, det är ju märkligt ;)



måndag 26 augusti 2013

Ny vecka, nya tag

Vi började veckan med ett jättebra pass på vår stora stubbåker. Varv 1- uppvärmning, varv 2- galoppjobb i lätt sits, varv 3- galopparbete nedsittning med förvänd genom svängarna samt flera förvända 10m-volter, varv 3,5- låg galoppform+avtravning.

Fantastisk känsla! Nu letar vi oss tillbaka igen och satsar på att bli ÄNNU bättre än tidigare.

Glömde mobilen hemma idag så får bli en 1 år gammal bild från när Ina fick komma ut och galoppera för första gången efter olyckan 2012 

Rätt bedrövad just nu...

Jag är nog fortfarande upprörd över lördagens tävling. Har inte ens velat skriva av mig här på bloggen innan och det säger ju sitt... Jag visste ju att Ina är inne i en period då hon tycker att hon kan bestämma och ta alla besluten under ridpassen själv, men vår tävlingsstart var näst intill löjlig...

Hon var egentligen ganska fin på framridningen faktiskt. En del krångel fortfarande med bytena då det verkar snurra runt i skallen på henne då det blivit sämre än förr. Men hon kändes ändå rätt mjuk, taktfast och gjorde mycket bra saker. Jag checkade av lydigheten många gånger med ryggningar, skrittpiruetter, övergångar osv.

Men när vi kom in på banan, då var det som att hela hästen förvandlades till en metallhäst med stålmun som totalt VÄGRADE släppa det minsta i munnen och hon var ju egentligen inte ens spänd som hon kan bli, bara istadig. Ina körde helt sitt egna race och att jag satt i sadeln och försökte få lite uppmärksamhet via säte, skänkel och hand, men det verkade vara det sista hon brydde sig om.... Hon totalt "körde över mig" och höll stenhårt i tyglarna i övertempo och jag kunde inte göra annat än att försöka rädda det så mycket som möjligt genom att rida rätt väg, ge superövertydliga hjälper, FÖRSÖKA ta tusen halvhalter (lönlöst) och helt enkelt inte tappa fattningen (både fysiskt och psykiskt). Det var nog det värsta och sämsta dressyrprogram jag någonsin upplevt och de få poäng vi skrapade ihop kändes ändå inte som att vi hade förtjänat. Hade det stått "0 poäng" på varje punkt hade jag förstått det mer, för det var så det kändes.

Men som min vanliga devis säger; "Bryt ihop och kom igen". Jag är fortfarande i bryt ihop-stadiet men satsar på att snart vara tillbaka. Mitt stora uppdrag blir nu att reda ut allt som blivit fel genom att återta ledarpositionen i sadeln och i hennes mun. Detta är alltså en "sto-period" som jag tror till 99% beror på att hon har gjort sig själv helt snurrig av bytesträningen då hon vill göra allt på en gång och fort, så hon väljer att gissa vad hon ska göra, ligger före mig hela tiden och allt blir kaos. Men jag är i vilket fall glad över att vete VAD problemet är och vart det uppkommit från. På det sättet blir det lättare att lösa det och gå vidare.

Nu blir det träning av förvänd galopp i en vecka, inga byten what so ever. Förvänd galopp, hoppning och tonvis med övergångar samt tempoväxlingar.

Tror jag ska köpa en sådan här till Ina....
*Jag är inte envis! Jag är viljestark*



torsdag 22 augusti 2013

Tillbaka

Nog är Ina tillbaka alltid, inga problem. Däremot hade hon en "sådan där" dag igår på träningen... Vi fick jobba med grunderna i förvända för att något skulle fungera... Hon var duktig, när hon väl lyssnade, suck...

Uppdaterar mer ikväll.

onsdag 21 augusti 2013

Energin på väg tillbaka

Igår var Ina mycket piggare igen. Hon fick gå ett trav- och galoppass med glappa tyglar och bestämde tempot själv. Hon kom igång bra och verkade vara glad och fin i kroppen!

I eftermiddag ska vi träna för Evelina och då kommer stora provet på om hon är "tillbaka på banan" igen eller inte.

Piggare tjej igen, det gillas :)!



tisdag 20 augusti 2013

3 bilder säger mer än 3000 ord....

Snart kommer jag ha tillgång till en del bilder från MsvB:4 i Vallentuna och film från MsvB:2 i Gävle (från i lördags). Det är tur att jag har så snällt folk runtomkring mig när jag åker ensam som tar kort och filmar :)!!

Jag skrev ju att Ina har varit trött nu ett tag och jag tror till 99,5% att det var brunsten som tog kol på henne... Hon var ju så fruktansvärt pigg i en hel vecka, en sådan pigghet som hon egentligen inte orkade med, bara hormonerna som jobbade på högvarv. Så när brunsten la av fanns inga extrabatterier kvar längre...
Så nu har lilla damen fått vila helt i två dagar och jag fortsätter att ladda på med mer havre :) Idag ska hon få ett skönt "springa hur jag hon vill-pass" ute i kanten på en stubbåker, så att jag får känna om hon har fått tillbaka energin igen.

Det sägs ju att en bild säger mer än 1000 ord, så de här säger väl mer än 3000 då :)

Brunstperiod (bild tagen efter 50 min-jobb)



Brunstperiod (Bild tagen efter hårt galoppjobb)


Brunstperiod över.... :)

lördag 17 augusti 2013

Sitter och väntar på åka ur...

Tävling genomförd. Ina var så TRÖTT att jag fick bära henne genom hela programmet! För matt för att kunna vara kvick i fötterna, så första bytet blev kors och det andra någon sekund efter i bak. Men trots tröttheten fick vi så fina poäng (massa 6:or och 7:or) i övrigt och dagens resultat blev 59,7% vilket gör att vi fortsätter klättra i procenttrappan :)!

Nu sitter jag och väntar på att åka ur placering, för jag har mycket svårt att tro att vi skulle bli placerade på en ritt under 60%, men vi väntar i alla fall tills vi är ute. To be continued....

Laddar för dagens tävling

Sitter och försöker trycka i mig lite frukost här hemma så jag har lite energi till dagens äventyr. Tur att Ina inte vet att vi ska iväg så att i alla fall hon äter upp ordentligt ;)

Igår sent kom de fasta starttiderna och trots att jag är en av de få som startar två klasser har de satt mig nästan först i första klassen så Ina måste vänta 3 h i transporten... Hon har gått bra senaste veckan, men hennes "duracellkanin-energi" har försvunnit i samma veva som hennes brunst tog slut, så även om hon jobbar på bra så känner jag att hon är lite tröttare än vanligt.

Så jag har bestämt att om inget helt kastastrofalt händer i första klassen (typ att hon inte lyssnar alls) så kommer vi stryka oss från andra klassen MsvB:3. För det känns inte bra eller sjysst att utsätta henne för 3 h-transportväntan och sedan gå ännu en klass när hon inte har sin vanliga energikälla igång. Nej, så vi åker iväg och startar MsvB:2, hämtar protokollet och åker hem igen :)

Ska bli så roligt att äntligen få starta MsvB:2 med Ina för det programmet är så roligt att rida och har dessutom snällare byten än 3an och 4an.

tisdag 13 augusti 2013

Film MsvB:4 Vallentuna

Här kommer vår första MsvB på film :) Med poäng såklart!

söndag 11 augusti 2013

MsvB:4- debut!

Åh vad lycklig jag är över Inas prestation idag i Vallentuna!

Vi debuterade MsvB:4 vilket är ett program man behöver hålla tungan rätt i mun på för att hinna med sig och inte tappa bort sig i... Det är många programdelar med svåra krav, men ändå roligt att det händer mycket!


Ina kändes fantastisk fin på framridningen i allt förutom i hennes svaghet just nu; vänstergalopp i förvänd och byte till höger ur det. Men i övrigt bra. Tävlingen hölls utomhus och på parallellbanan bredvid hölls Lag-SM samtidigt, så det var såå mycket att titta på! Tv-kameror, folk, hus, reklamskyltar, ja allt man kan tänka sig. Men Ina var stencool, helt otroligt, speciellt med tanke på att hon är brunstig fortfarande... Men helt avslappnad nästan hela programmet igenom och ryttare lyrisk över det ;) Och när hon slappnar av går det ju att "rida" inne på banan. Travprogrammet + ryggning + skritt + skrittpiruetter + första galoppdelen fick vi nästan bara 6:or, 6,5:or och 7:or på, wow!! Tyvärr orkade hon inte den svåra programdelen ökning diagonal-förvänd genom hörn-byte vid A idag, men det var bara att acceptera och gå vidare. Det var de enda grova missarna vilket kommer bli bättre med tiden. Och när allt sitter, tänk vad bra det kommer bli då :)! De två andra bytesdelarna gjorde hon bättre än vad jag kunnat tänka mig att hon klarade av på banan faktiskt, så duktig!

Slutsumman efter de rejäla neddragningarna av missarna blev 54,5% vilket jag är mycket nöjd med med tanke på situationen. Min duktiga duktiga tjej!!


Fick fina lovord från domaren också; "Glimtar till ibland, byten ej helt klara, trevlig modell, jobba med grundformen, Lycka till!!". Det är så skönt när; 1) Domaren SER att Ina och jag är gröna på denna nivå än så länge och istället för att de trycker ner mig så ger de mig tips istället 2) att vi (förutom missarna) duger åt domarna generellt på MsvB-nivå! Så då är det ju bara att bygga på grunden så det blir ännu bättre!
Ina och Maja (som var vår bästaste groom idag!)




fredag 9 augusti 2013

Lag-SM i helgen

På söndag åker jag och Ina som sagt till Vallentuna som arrangerar lag-SM i dressyr. Självklart startar vi endast en klass utanför SM:et.

Jag har fått den stora förmånen att få starta nästan sist i min klass och cirka 30 minuter efter min start börjar en Grand Prix kür! Så den tänker jag stanna för att titta på och dreggla över alla fina hästar :)

Min startlista finns här och GP-listan finns här!


Gymnastik

Jag har nu kommit fram till varför Ina varit så pigg de senaste dagarna, och det beror definitivt på att hon är brunstig! Det märks inte så jättemycket på henne hemma när hon är brunstig (tack och lov). Hon blir lite piggare, lite mer gnäggigare och så kissar hon i hagen istället för i boxen. Annars kan hon ALDRIG kissa i hagen... eller i transporten... eller någon annanstans än i boxen faktiskt :) Men igår var det inte mycket att mocka och så såg jag henne kissa i hagen, busted liksom.

Som sagt så är hon PIGG just nu och det bästa jag kan göra av situationen är att jobba henne så mycket som det går så att huvudet blir lite trött. Hittills har det gått jättebra då jag har en helt fokuserad häst, men jag oroar mig för tävlingen på söndag... I början av vår karriär var hon helt totalt omöjlig att rida på tävling vid brunst då hon kopplade bort mig totalt. Men i våras blev det faktiskt mycket bättre, inte perfekt, men jag hade i alla fall lite mer kontakt med henne. Så vi kör på söndag ändå.

Igår körde vi lite gymnastik med 3-studs. Det var jätteroligt och hon jobbade på bra. Jag jobbade massa dressyr också mellan studsen, bland annat bytesjobb från MsvB:4-programmet, nöta nöta! Svettig men glad häst efter passet, mycket duktig tjej!


3-studs och bytesjobb i nyharvat ridhus!

onsdag 7 augusti 2013

Piggelin-Ina

Hihi, igår var min lilla häst extra pigg och glad! Jag vet inte om det berodde på att det varit molningt hela dagen (hon slapp steksol) så att hon kände sig extra pigg, eller om hon kanske börjar bli brunstig? Hon var i vilket fall taggad från att jag hämtade in henne till att jag släppte ut henne igen. Hon var också väldigt mån om att hennes boxgranne Tonia inte skulle vara alltför långt bort ;) Funderade ett tag på om någon hällt i henne några burkar Redbull??
När jag satt upp i ridhuset så kände man hur energin bara sprudlade genom kroppen. Som tur är så går det numera lättare att omvandla hennes energi till arbete vilket vi också gjorde under detta pass. Hon fick gå ett kort och intensivt pass, cirka 30 minuter, men mest galopparbete. Hon var jättefin från början till slut. Bland annat låg vi och rullade på en 8:a och gjorde byten på medellinjen, detta för att minska hennes skutt i svåra varvet. Vi red även ökning-förvänd genom hörnet- byte som det är i MsvB:4an. Gick okej, men hon var egentligen lite för pigg för att det skulle bli perfekt. Jobbade även travskolorna som faktiskt kändes riktigt bra idag! Tänk vad lite mer egenenergi kan göra haha!

Spana in de ögonen.... SPEEEDAD häst!!! (Bilden tagen EFTER ridpasset haha)

Det är som sagt ett stort framsteg att Ina kan fokusera så pass bra och arbeta trots att hon är tokpigg och egentligen vill springa och busa med kompisarna ;)

måndag 5 augusti 2013

Debut MsvB!

Så... nu är det gjort! I lördags trotsade Ina och jag den nästan 30-gradiga hettan och körde till Gripens RF (utanför Strängnäs) och startade vår MsvB-resa med att rida MsvB:3.

Min största oro var hur Ina skulle ha det i transporten på väg till och från tävlingen med tanke på den stekande sommarhettan. Det skulle ju inte bli bra om man kom fram efter 9 mil och så står hästen överkokt i transporten.... Det är klart att jag har takluckan öppen, men det blir ändå för lite luft där inne. Då kom jag att tänka på en idé som skulle visa sig vara guld; jag tog ett av Inas jättetunna flug/svettransporttäcken och lade i blöt i kallvatten. Precis innan vi skulle gå och lasta så lade jag på täcket dyblött på henne för att hon skulle bevara någorlunda svalhet i kroppen under resan. När vi anlände till Gripens anläggning så skyndade jag mig att öppna transporten för att känna på hennes kroppstemperatur, och hon var... ljummen! Det hade fungerat! Hon hade alltså helt vanlig kroppstemperatur som om hon stått inne i stallet ett tag. Hon såg även mycket pigg ut och stod och mumsade på hösilaget. Så nu vet jag hur jag ska göra alla kommande stekdagar vi ska åka någonstans!
Täcket i blöt
Jag åkte ensam med Ina till tävlingen, inte alltid någon kan följa med såklart. Tur då att hon är så grymt snäll och att hon är helt "sig själv" igen angående lastning/transportering. Hon är helt cool min tjej; självlastas, står som en filbunke och självurlastas lika lugnt. Filmkameran var ändå "på semester" med mina föräldrar, så jag hade ändå inte kunnat fått ritten på film.

När det är så pass varmt som det var i lördags så blir en tävlingsstart under andra förutsättningar. Jag fick minska ner framridningstiden från 45 minuter till 25 minuter. Hon kändes okej i form, takt och lydighet, men inte hundra. Det blev lite "fladdrigt" då hon ryggade till för ett par flagg-liknande saker som hängde vid framridnings-ingången, men det störde inte så jättemycket ändå.

Mina mål med dagens start var följande:

  • Att ta sig igenom programmet utan att momenten skulle kännas "stressade", alltså att jag och Ina skulle hänga med i "MsvB-tempot".
  • Att sätta minst ett rent byte (av fyra möjliga)
  • Att vi skulle få högre än 6:or på några punkter
  • Att Ina skulle vara ändå okej avslappnad så att hon är ridbar på banan.
Alla mina utsatta mål uppfylldes! Ina tyckte det var lite spännande att få tävla igen och var lite skeptisk till läktaren då hon bara såg "vandrande huvuden" på människorna vilket gjorde att hon spände kroppen en aning för mycket för att vara "perfekt" påverkbar och avslappnad i ryggen. De två första bytena var hon lite spänd i och var inte riktigt med på "bytes-noterna". Men de två sista bytena satt faktiskt efter att jag lyckats väcka henne lite mer till liv i kvickheten och vi genomförde i övrigt hela programmet utan gigantiska fel och fick ett bra flyt. Vi fick bättre poäng på programdelarna än vad jag trott (eftersom vi bara lyckades prestera halvt idag) med många 6:or och flera 7:or! Men två stycken 0:or med koeff drar ju såklart ner poängen rejält, men vi lyckades ändå få ihop 53% trots dessa poängneddragare vilket jag är mycket nöjd med efter omständigheterna :)!

Något jag blev så glad över var att domaren tyckte att vi platsade på denna nivån. Det är något jag gått och oroat mig över ett tag nu... Hon skrev även fina ord på slutet åt oss. Så nu har jag ett protokoll med massa bra tips om vad jag ska rätta till på de olika momenten, perfekt! Så nu är det bara att fortsätta att träna på igen då det ser bra ut inför kommande tävlingar :)

Trött tjej :)

torsdag 1 augusti 2013

Träning för Evelina!

Igår tränade jag och Ina för en tjej som heter Evelina. Hon kommer från Västerås och kör till Eke ibland för att hålla träningar. Jag hade inte tränat för henne innan, men jag "passade på" att hänga på träningsgänget eftersom tävlingarna ligger runt hörnet och allt behöver jobbas med och finslipas!

Det var jättelänge sedan jag red kontinuerligt för tränare och största anledningen till det har varit min dåliga ekonomi... Och det blev ju inte direkt bättre efter att jag blev ett antal tusenlappar fattigare efter att ambulatoriska-, Ultuna- och metacamfakturan kom innan min semester. Är man inte gjord av pengar går det inte att bara "trolla fram" mer heller, så jag har tränat Ina mestadels på egen hand under våren, men det gick ju bra det också, i alla fall om man kollar på våra resultat ;) Men nu börjar jag komma lite mer på fötter igen och hoppas på en höst utan större oförutsedda extrautgifter som till exempel veterinärräkningar (hör du det Ina??) :)

Det var fantastiskt roligt att ha någon som stod på backen igen och påpekade alla små fel man behövde rätta till! Haha, vilket lustigt folk vi är ;) Jag gillade Evelinas typ av träning då vi hade väldigt lika tänk i mycket! Vi började med grunderna:

  • Hitta takten. Trav- och galoppjobb innanför spåret med 8 m-volter för att hitta lagom takt och jobb utan att Ina hackar (som hon så lätt gör då det blir för jobbigt...). Vi lade även in ett par skänkelvikningar. Tydligt positiv effekt av detta arbete!
  • Enkla byten. Innan vi började jobba med de riktiga galoppombytena ville vi få Ina lugn, samlad (i huvudet) och uppmärksam, vilket gjorde att vi jobbade med massvis av enkla byten. Ina visade att "den här övningen har jag minsann gjort förr", så det gäller ju då att få henne att göra som JAG säger åt henne just då, och inte låta henne gå på det hon gjort förr. Hon skulle bli en bra lektionshäst minsann, som lär sig alla övrningar vi gör på ett kick! När jag började komma åt henne i de enkla bytena blev det fruktansvärt jobbigt sade hon och visade det med att bli seg (!!) vilket jag aldrig fått uppleva förr haha. Så det var bara att byta ridsätt helt. Vi ökade galoppen på volten, samlade två steg, sen ökade igen. Då kom hon tillbaka till bra arbete igen som var lagom.
  • Galoppombyten.Jag förklarade för Evelina att vi precis börjat träna byten igen efter vårt långa vår-uppehåll (förutom skadeåret 2012) och att vänster till höger är svårt att få till då Ina inte gärna vill lägga kroppen (bogarna speciellt) rätt samt att hon gärna ligger före mig där. Hon vill ju så mycket min dam! Så vi skulle börja med det svåra varvet och med programdelen från MsvB:3 där första bytet ligger; diagonalökning, samling och byte vid väggen. Jag red vägen, ökade "lagom" samlade ihop, gav byteshjälpen på en rak och fin häst och *poff* så gjorde hon ett jättebra och RENT byte i det svåra varvet :D! Vad förvånad jag blev haha! Vi fortsatte sedan att rida hela galoppdelarna från 3:an som är; ökning, samling till byte, vänd över ridbanan och byte över meddellinjen, halvcirkel in till meddellinjen, enkelt byte, ny galopp och halvcirkel ut och sedan hela proceduren i andra varvet. Jättemånga av bytena blev helt rena, fantastiskt :)!
Vi kom fram till att vänsterbytena var lydiga, rena och befästa men att högerbytena (de svåra) egentligen är bättre eftersom hon har så mycket mer kraft i dessa. Så när hon fått helt ordning på dessa byten kommer de bli jättebra, snäppet bättre än de vänstra! Så vi ska träna på, oh ja.

Det var jättehärligt att få lite boost av självförtroende då jag och Ina fick jättemycket beröm av Evelina. Hon var faktiskt lite imponerad över att jag hade utbildat henne själv och att Ina nu var så jättefin! Hon sa bland annat att hon tyckte jättemycket om min sits och att hon inte behövde "lära mig rida" utan mer stå på marken och hjälpa till med smådetaljerna som man själv inte ser eller känner så bra i sadeln. Så underbart att få bekräftat att jag faktiskt har "gjort rätt" med Ina :) Jag glömmer ibland vilken resa vi har gjort tillsammans...

Så nu är vi taggade att få börja samla på oss erfarenhet i MsvB-världen, jajamen!