måndag 30 december 2013

Dressyrträning för Evelina - ett "evighetspussel"l!

Idag var det träning för Evelina som stod på schemat. Tänkte att Ina kanske skulle vara lite trött efter gårdagens hoppass i 1h och 40 minuter, men icke. Hästen min har väldigt bra ork, kondition, styrka och framför allt vilja ;)

Vi började passet lite med det vi jobbade med förra gången (sluta och mjukhet på medellinjen et.c.) för att checka av hur läget var där. Jag har ju gjort vår "hemläxa" och tränat mycket på det som var svårt förra veckan, vilket resulterat till att denna övning gick väldigt mycket bättre redan från början.

Vi jobbade ganska mycket olika saker idag, allt från vanligt trav- och galopparbete till skolor, takt, förvänd och skrittpiruetter. Det sistnämnda fungerade mycket bra åt höger (tack vare att jag fått igenom högersidan så ypperligt bra numera), men i vänster märktes en tydlig svårighet med att flyta in bakdelen och trampa med höger bakben (ytterbak). Detta kom fram så tydligt, så när jag sedan skulle rida lite slutor längs medellinjen igen var det vääldigt jobbigt sa Ina att böja igenom och in med baken, så där har vi den nya hemläxan tills nästa träning :) Det är bra det här att man hittar nya svårigheter varje träning, jag jobbar mycket med att lösa svårigheten under de två veckor som går tills nästa träning är, det fungerar då mycket bättre till nästa träning och vi hittar då istället något nytt svårt att jobba med. Ett evighetspussel helt enkelt!

Ina jobbade mycket bra hela passet och hon har verkligen utvecklats massor under höstens jobbtillfällen!

Idag körde vi vår outfit efter "säsongen" ;) Visst är hon stiiiilig i rött =D !?!?!





Ordentligt hoppass!

Igår plockade jag, Jessica och Amanda fram massor av hinder och körde många olika övningar. Det var travbommar på volt, bom-oxer-bom på volt, dogleg med volt i mitten över cavaletti och till sist en serie med 2-studs - 5,5m - oxer - 5,5m - 2-studs:


Det första Ina gjorde var att totalt tvärnita på travbommarna när jag red fram... Varför? Inte en j***a aning... Tänkte att "jaha, en ny stoperiod, jippie", men efter rejäl övertalning så fick jag över henne över bommarna (studsandes) och till slut i lugn trav. Det var som att hon sa att "jaha, var det bara det här jag skulle göra!"  Vad trodde du att du skulle göra knäppa häst?? Efter denna lite bräckliga start gick hon som en klocka resten av passet och gjorde allt fantastiskt bra!!

När vi red dogleg-övningen så hade ena räcket en vattenmatta, och jag var lite nervös om hur Ina skulle reagera på den. Vi hade ju inte hoppat vattenmatta sedan mars 2012, alltså innan olyckan, och då hade vi jättemycket problem med den pga att Ina hade en sto-period då...
Så för att ge den bästa första-känslan så hakade vi på Bruno över detta hinder första språnget. Problemet blev bara att Ina var så glatt fokuserad på att hon fick galoppera och följa efter sin kompis att hon inte alls var med på att det kom ett hinder... Så det blev ett stopp, men det kändes som ett genuint förvånat stopp, så jag vände över och hakade på Teo istället och då var hon mer med på noterna och hoppade vattenmattan jättebra! Så även alla resterande gånger under passet! Mycket stolt över henne att hon klarade det och att hon även tyckte det var så roligt!
Även serien gick jättebra, var som att sitta på en speedad kanin med snabba ben mot slutet då hon trycker på så mycket i mitten ;)

Solen hälsade äntligen på igen!

Jätteduktig häst i vilket fall och set känns så roligt att ha kommit igång mer med hoppningen igen :)

lördag 28 december 2013

1 januari flyttar vi!!

... till den STORA stalldelen på Eke! 

Vi har ju stått i Lilla stallet sedan vi flyttade in sista augusti 2012, men jag har länge velat byta stalldel till den stora pga att allt blir så mycket bekvämare och enklare! Nu kommer vi ha spolspiltan några meter från boxen, torkrummet är i samma del, större sadelkammare, större stallgång, öppning för huvudet i boxdörren, jag kommer kunna umgås mer med mina träningspolare osv.

Dessutom kommer Ina ÄNTLIGEN att få boxgrannar!! Som det är nu i Lilla stallet har hon ingen bredvid sig utan endast en häst framför sig i sin stalldel. Ina är ju en väldigt social och allmänt omtyckt tjej av andra hästar, så det blir såå bra med boxen i Stora stallet, då hon kommer  ha två hästar vägg i vägg varav den ena är Tonia som hon blev så bra kompis med i somras när vi gäst-bodde i Stora stallet. 

Och att alla mina fina vänner i Stora stallet säger saker som; "Åh, snart flyttar ni in, äntligen!!", gör så att jag längtar ännu mer 😊....


måndag 23 december 2013

Dags igen...

Jag har känt mig rätt glad senaste dagarna som skön omväxling. Jag har kunnat rida massvis nu när knäet varit bra och Ina jobbar på OTROLIGT bra!! Hon är verkligen ett stort steg längre fram i mjukhetsstegen nu!


Jag har ju gått på en kur med starkare receptbelagd naproxen för att få bort den förmodade knäledsinflammationen och jag har mått jättebra hela denna tid! Men idag när det var första dagen utan tabletterna svarade knäet med sitt numera vanliga trumfkort att åter fyllas med vätska... Det ser ganska märkligt ut när man jämför skillnaden mellan knäna...


Jag önskade ju mig i och för sig ett nytt knä av Tomten, men jag tror han missuppfattade min önskan eftersom jag  fick ett av knäna dubbelt så stort istället :/

Idag kunde jag inte rida då det gör ganska ont i knäet nu i början då det fylls upp, men imorgon ska jag försöka jobba henne barbacka igen. Kommer ju dröja ett par dagar innan jag kan få hjälp med knäet pga juldagarna, men jag tänker inte det hindra Inas träning. Allt går bara man vill!

Nu är Inan snyggt nyfriserad till jul i alla fall ❤



torsdag 19 december 2013

Filmbevis :)!

Igår riggade jag upp min mobilkamera för att testa hur mycket pli jag har på Ina. Och man kan ju säga att hon klarade testet med bravu ;) !



Jag kan ju tillägga att eftersom hon stod så snällt helt lös så fortsatte jag testet med att fortsätta låta henne stå lös hela tiden som jag mockade. Hon rörde sig inte en centimeter!


måndag 16 december 2013

Sådan mjuk och ridbar häst!

Något fantastiskt har hänt; min tredje "påfyllnad" i knäet som började i fredags har börjat gå tillbaka! Jag var jättesvullen och vätskefylld i knäet i fredags + lördags, men från igår söndag började jag känna mig lite mer rörlig igen och idag har det fortsatt gå åt rätt håll. Jag tror det är mina Naproxen-tabletter som lyckas ta bort "irritationen" som uppstått i leden. Hoppas, hoppas att det försvinner av sig självt så jag slipper tömma en gång till...

Jag var till och med så pass rörlig att jag kunde rida ett ordentligt pass i hoppsadeln idag! Dressyrsadeln måste ju lagas innan man kan använda den igen (sadel-doktorn kommer imorgon), annars hade det varit skönt med långa dressyrläder. Jag kände mig dock som en "nybörjare" i början av passet eftersom jag inte kan använda vänsterknäet/benet på vanligt vis, så jag blir mycket svagare generellt i min sits och faller fram mer än vanligt... Men ett träningspass blev det ändå!

Jag körde ett "töj- och lydnadspass" med Ina och hon var mjuk och elastisk som en avslappnad gummiboll. Just avslappnad är något hon verkligen blivit sedan jag fick igenom mjukheten i sidorna ordentligt. Detta jobbar jag med VARJE PASS, vilket verkligen börjar märkas av nu :)

Anette var snäll och hjälpte mig filma lite när jag travade av på slutet. Jag ville se om hon såg lika avslappnad och mjuk ut som hon känns och det gjorde hon :) Bortse från att jag sitter som en hösäck, det är som sagt knäet som gör att jag inte kan använda hela kroppen och muskelaturen till en normal sits och inverkan...




Jag hoppas att jag nu får vara i tillräckligt bra skick för att kunna rida ordentligt mer än någon enstaka gång i veckan! Och jag ska försöka få mycket träning på film för att kunna se när vi går framåt mer och mer :) 

Hon känns FANTASTISK min lilla häst! Om vi får vara hela nu så kommer denna träningsvinter bli jättebra!

lördag 14 december 2013

Man FÅR köpa julklappar till sig själv :)

När jag var i Ullared i september stod jag och velade om jag skulle köpa samma Catago-skydd jag redan har, fast i brunt då (har ju brun hoppsadel och svart dressyrsadel) eftersom jag använder mina svarta JÄMT!!  Skulle alltså behöva två par för att kunna hinna tvätta mina svarta någon gång :P Jag valde dock att inte köpa dem, men nu i efterhand ångrade jag mig SÅÅ mycket när jag märkt hur mycket jag hade behövt dem...

Men nu åkte Ullis ned på en tripp till Ullared för att försöka hitta utrustning till sin fina Roffe i storlek Mammut (gick sådär....) och hon var så snäll och tog hem de bruna Catago-skydden till mig!! Endast ett par fanns kvar i storlek Full och nu är de miiina :D!!


Dessa skydd är helt fantastiska med perfekt passform, typ "pansar-skydd" runtom och så är de toksnygga samt passar till allt från dressyrträning till uteritt. 

Så ja, att köpa julklappar till sig själv är helt okej :)!

torsdag 12 december 2013

Äntligen tränat för Evelina igen!

I onsdags var vi alla krya igen! Och då var det träning som stod på schemat :) Ina började passet med att bli upprörd och förbannad då Elin och Aida hade ridit träningstiden innan oss och gick ur ridhuset när vi skulle börja. Ina hade då åsikter om att hennes BFF försvann och lämnade henne "ensam" kvar... Vi började övningen vi skulle jobba med i skritt pga att vi skulle ta det lugnt med mitt knä, men det var bra att vi började i skritt även av orsaken att Ina höll på att studsa runt som en idiot övningingen igenom. Jag skulle rida längs meddellinjen och sedan ena långsidan med stundtals sluta. Till slut började hon lugna ned sig i huvudet och kunde fokusera istället, tack!

Men i traven sedan var det lite jobbigt igen, men denna gång för att övningen var jobbig, och hon lyckades få till världens kospark vid ett tillfälle, SUCK, IBLAND ÄR DU SÅ HIMLA LAT HÄSTSKRÄLLE!! Det jag inte märkte då var att hennes krumsprång hade gjort så att hon "sprängt" ena sadelgjordsstroppen i sömmen under sadelkåpan. Himla tur att en "sadel-doktor" kommer ut till oss i veckan, då ska jag få detta lagat :)

Efter denna första lite vilda period av träningen så lugnade damen ned sig och utförde faktiskt resten av träningen på ett MYCKET bra sätt! Vi jobbade rätt länge med samma övning (slutan på meddellinjen) i alla gångarter. Flytta, rakställ med skänkel (utan att byta galopp även om Ina ville det..), flytta igen och så vidare. Hon blev extremt fin!! Jag red dessutom på träns idag vilket då kändes extra bra att hon blev så fin och lyssnade så bra!

Min nyrakade snygging!
På slutet jobbade vi även med slutorna diagonalt, rakformade igen, sedan tillbaka till slutan. I vänster varv gick detta galant, shit vilken skillnad det är nu med denna övning i och med att sidorna har jobbats så extremt mycket mjukare! I höger var det fortfarande lite svårare, så till slut fick Ina nästan "smyga" fram i långsam takt, men dock jämn takt, för att få till det rätt med bra böj. Men hellre det än att det blir bråk och taktmissar. Vi får öka tempot senare när hon är mer säker.

Både Evelina och jag märker vilken otrolig skillnad det är i Inas grund nu när jag fått till den jättefina mjukheten och böjbarheten i båda Inas sidor nu och det känns underbart att varje gång STARTA passet med en mjuk och följsam häst istället för att man måste jobba i 40 minuter innan man kan få henne någorlunda medgörlig i sidorna.

Outfit under träningen, min söta pink ladie!

onsdag 11 december 2013

Knä tömt och häst på G!

I fredags fick jag mitt knä tömt på vätska för andra gången. Jag kunde ju inte böja det alls och det var ju inte så konstigt med tanke på hur mycket vi fick ut ur ledsäcken. Första gången kom 10 ml ut och det var redan då svårt att gå och gjorde ont. Denna gång fick vi ut hela 47 ml!! Så det var en stor lättnad att få knäet tömt igen så man kan gå ordentligt och slippa ha ont :) 

Jag går nu på 2 veckors dosering med receptbelagd smärtstillande+antiinflammatoriska tabletter vid namn Naproxen som verkar ungefär som Metacam ;) Så nu hoppas jag att inflammationen i knäet ska bort bort bort så inte en tredje tömning behöver göras...

Ina är i vilket fall pigg och frisk och det är det viktigaste! Under tiden som jag varit "stelopererad" så har jag fått jättemycket hjälp av Sandra, Selma och Elin vilket har varit guld värt!


Nu håller jag på att försöka få till det där bra trimmandet med Ina igen som vi fick till innan hon fick såret och jag fick knäskadan. Samtidigt får jag inte belasta knäet för mycket så jag har ridit mycket barbacka och utan stigbyglar nu igen ett tag, och det är lite svårare att använda skänkelhjälpen lika effektivt som jag vill utan att belasta knäet för mycket. Så det får ta lite tid helt enkelt och jag får ha tålamod om att kanske inte fortsätta utveckligen lika fort som vi påbörjade för ett par veckor sedan.


Men i eftermiddag ska vi äntligen träna för Evelina igen, som jag har längtat!! Evelina har också varit skadad en längre period nu, så det har varit en himla sjukstuga :(

Så nu håller vi tummarna att vi äntligen ska kunna starta vinterträningen ordentligt!

onsdag 4 december 2013

VIP-kväll på Sporren

Jag är så himla nedstämd nu då mitt knä blivit värre igen, svullnaden och vätskan är tillbaka, och till och med ännu värre än sist :(! Har inte ens börjat träna igen, utan det kom utan förvarning. Det som var så härligt att få börja rida igen, och Ina som känns så fin, SUCK!! 

Som det är nu kan jag inte ens böja knäet 90 grader för att det är så svullet... Väntar på besked och råd från min läkare, så to be continued...

Idag har jag ändå fått bli lite glad då jag först hämtade ut ett paket från Posten; ett begagnat rosa Anna Scarpati-schabrak till hoppsadeln :D! 


Jag köpte det via annons på Hästnet och det är vårt nya tävlingsschabrak på hoppbanan och finschabrak på träningar :) Har sagt det förr; "begagnat är bra!!"

Sedan ikväll har vi UPK:are haft VIP-kväll på Sporren med 20%-rabatt på allt. Förutom broddar hittade jag några julklappar till mig själv:

Ridstrumpor, JW

Ludd-grimskaft

 Fluffig, vacker plastrong

Och till sist, hör och häpna, ett par mjukis-ridbyxor! Bästa uppfinningen i år?? Blir kort på de i sadeln sen när jag kan rida igen :)