torsdag 27 februari 2014

Ryggont...

Igår natt vaknade jag flera gånger av att min högra hela ryggmuskel var stel som en pinne och gjorde fruktansvärt ont... Det var som nackspärr fast i ryggen, så rörligheten var inte på topp direkt.

Jag tog mig till jobbet i vilket fall och satt i min stol hela dagen som jag fyllt med stödjande kuddar. Tänkte att jag kanske inte borde eller ens kunde fixa åt Ina den dagen, men jag hade sådan tur att Selma kunde ta hand om Inisen och även rida henne, så guld värt!!

Jag vet inte vad jag gjort, men det börjar bli mycket bättre nu då jag kan vrida mig igen ;) Jag köpte en 6 kilospåse morötter i tisdags och bar hem, det kanske var där ryggmuskeln gav vika. I sådana fall är jag svagare än jag tror, haha!


Men morötter blev det minsann!!

tisdag 25 februari 2014

Ibland blir man stolt!

Idag lånade jag ut Ina till en stallkamrat. Hennes dotter har haft en ponny på foder och ponnyn blev väldigt svårriden mot slutet så det till och med blev farligt och läskigt. Så jag tänkte att vem är bättre på att ge tillbaka självförtroende i sadeln än min Ina?? Så jag fick en ledig eftermiddag som ägnades åt ärenden jag aldrig hinner annars samt ett pass på gymmet (klockan 15!!!) och senare på kvällen fick jag världens sötaste SMS :D


Lite stolt blir man ju över sin fina och snälla häst!!

söndag 23 februari 2014

Träningsdag för ryttaren

Idag har jag haft en ordentlig och härlig träningsdag!

Den började med sovmorgon till klockan 8:30. Tack vare att Selma har hand om Ina idag så behövde jag inte stressa på morgonen :) 
Satt sedan i lugn och ro med frukost framför TVn och fick avnjuta när Henrik von Eckermann och Gotha vann den stora tävlingen Hongkong Grand Prix :D! Vilket dreamteam... 


En väldigt bra start på dagen med andra ord.

Sedan spelade jag innebandy i 1,5 timme, högt tempo och underbart roligt!! På hemvägen stannade jag till vid SATS för ett styrkepass. Det var rätt tid att träna kan man ju säga; gymmet var i stort sett TOMT. 



Klockan var 13 och Sverige spelade OS-finalen i ishockey då nämligen. Så jag slapp armbåga mig fram idag mellan maskinerna kan man ju säga, haha. 

Jag fick till ett jättebra pass på cirka en timme. Idag kunde jag öka 5 kg till på alla maskiner. Kraften fanns där och lederna höll :) Det går åt rätt håll, yes indeed!




lördag 22 februari 2014

Galoppintervaller

Otroligt mysigt väder idag efter två dagars snöande/slaskregn. Solen tittade fram då och då, så jag bytte ut det tänkta ridhusjobbet mot galoppintervaller ute istället :) Jag var väldigt trött i kroppen också (efter veckans alla träningspass tror jag) så det var även mer passande jobb för ryttaren också. Om jag försöker jobba ett dressyrpass när jag själv är extra trött slutar det ofta med att det bara blir ett halvdant pass, alltså ingen riktig genomridning, utan det blir då endast ett "rida runt-pass". 

Jättenöjd Ina fick sedan gå ut i hagen igen. Hon hade inte fått äta upp sin lunch ute tidigare då hennes hagkompis, som Ina har lite för mycket respekt för, hade tagit även hennes höhög i beslag medan Ina bara ställde sig bredvid och kollade på. Suck... Så innan jag släppte in Ina i hagen igen fick hon en ny liten lunchbuffé vid grinden bredvid höpåsarna :) #nöjdIna


Nu har jag just tagit en välbehövlig powernap (tänk om man fick göra det varje dag!) och ska åka iväg lite senare och äta middag med vänner. Bra lördag!

torsdag 20 februari 2014

Hinder, yea!!

Idag skyndade jag mig iväg från jobbet för att hinna rida tillsammans med Jessica, Elin och Elin då de skulle hoppa. Nu var det ett par veckor sedan Ina hoppade + att det blev första riktiga träningspasset efter den korta konvalecenten, så hon var ju överlycklig kan man ju säga :) Men det var bara över första övningen som hon var lite wild and crazy, sedan var hon mycket fin och lydig! Stundtals lite föör mycket framåtbjudning kanske, men jag red om en linje en gång där hon hade rusat lite och då satte hon tillbaka sig jättefint!

Vi hoppade först på en typ av vinklad volt, båda varven, efter det på en S-båge och till sist på två diagonaler efter varann där första hindret var 3 galoppbommar till en kryssoxer och det andra hindret var en galoppbom till en grind+vattenmatta. Trots att hon inte hoppat på ett tag så var hon inte ett dugg tittig, duktiga häst!




Passet kändes väldigt bra och perfekt att få träna och "lattja runt" samtidigt ;)

onsdag 19 februari 2014

Häst igång :)

Nu har Ina kommit igång igen och det känns så bra!! I måndags tog vi en längre skrittur tillsammans med Selma + Lilja och Elin + Trolle. Jag satt barbacka och njöt av att åka med på min fina häst igen. Hon hade helt ren takt och var så glad över att få komma ut igen.

Igår tisdag fick hon trava och galoppera av sig på mjuka och fina vägar och lyckan var gjord! Idag red vi ut en skogsrunda och travade och galopperade så fort det inte var rötter i vägen :) Jätteglad och fin, och nu är hon igång igen efter sin korta sjukvistelse.



söndag 16 februari 2014

Frisk från "nageltrånget"!

Nu har Inas ömhet i hovsulan försvunnit och Ina känner sig nu VÄLDIGT frisk (och pigg)!! Så otroligt att detta är samma häst som i stort sett inte kunde gå alls med sitt högra ben för bara 4 dagar sedan:




Jag åkte till Ina på förmiddagen och gick med henne på dressyrbanan lite och eftersom hon var så pigg så travade vi några varv också just för att hon inte skulle ta en 5 varvs-repa i hagen när hon fick komma tillbaka dit igen ;) Jag kännner min häst, haha! Och det hjälpte, för det räckte med en galoppsträcka rakt fram, sedan fort vek hon ihop benen och gjorde det hon längtat efter att få göra ända sedan i torsdags





Så nu är ordningen återställd! Ina är glad, jag är lättad och imorgon ska vi ut och skritta för att jag ska kunna känna hur hon känns i takten uppe på hennes rygg också.

lördag 15 februari 2014

Nyttigare alternativ, Recept 1- protein-chokladbollar

Först ska jag skriva att Ina är så mycket bättre nu!! Det var ingen hovböld utan förmodligen är det skon+snösulan+leran som tryckt så mycket på hovsulan att hon blivit jättesulöm! Som att ha fått nageltrång av extremt trånga skor...
Min duktiga hovslagare Sara karvade i alla fall ur skon så det blir jättelite tryck på sulan och på 2 sekunder gick Ina frånhältgrad 3++ till en 1:a!
Så nu står hon i sjukhage för att vila fossingen, men idag var hältan näst intill borta, så förhoppningsvis kan jag släppa henne i vanliga hagen igen imorgon! #sålättad
Här har NÅGON dragit in sin lunchpåse och tjuvätit lite. Vääldigt oskyldig blick på en viss dam....

Nu till något helt annat; Jag strävar ju alltid efter att försöka äta nyttig mat. Tyvärr har jag ett före detta sockerberoende i ryggen som inte gör det lätt att hålla sig till bara nyttig mat... Just nu kör jag en "extra nyttighetsperiod" då jag totalförbjuder allt onyttigt och äter istället vanlig mat men med största andelen protein och så lite kolhydrater och fett som det går. Alltså en typ av hemsnickrad deff! Detta bland annat för att jag får mer kontroll över sockerbehovet som ibland kan komma över mig extra mycket och det är så mycket enklare att säga nej till sötsaker om man helt förbjudit det än om man "försöker minska" på intaget. Och tillsammans med min styrketräning jag nu börjat med igen så underlättas den i och med att jag äter helt rent :)

Men ibland är det ändå underbart med något "gott" och hittar man nyttiga substitut och bättre alternativ, då är det ju fantastiskt bra!!

Till denna lördagkväll har jag testat att göra protein-chokladbollar som varken innehåller smör eller mjöl och de ärjättegoda! Ett mycket bra alternativ till vanliga chokladbollar som egentligen borde heta "smörbollar" ;)
Här kommer mitt recept:


1,5 dl havregryn
1 dl äggvita (ca 3 ägg)
1 dl proteinpulver med chokladsmak ELLER vanligt proteinpulver som blandas med valfritt mycket kakao
0,5 dl kokos
0,5-1 tsk kanel
2-3 msk kallt kaffe

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. Rulla till bollar och rulla dessa i kokosflingor. Låt stå i kylen (gärna ett par timmar) så de stelnar ordentligt. 

Ha en trevlig lördagkväll alla!

onsdag 12 februari 2014

Blockhalt häst...

Då var det dags igen... Ina blockhalt när jag tog in henne. Jag kunde kratsa ur två stora stenar ur hoven men hon var fortfarande halt. Ingen svullnad alls och minimal värmeskillnad, så förmodligen har hon dragit på sig en hovböld igen :( Det är exakt samma scenario som i somras när hon hade sin nästan helt färdiga hovböld. Då över natten hade hon blivit så halt att hon inte kunde stå på ena frambenet. Jag åkte då in till Ultuna där en hovslagare drog av skon och grävde lite. Han hittade då världens minimala svarta (koagulerade) böld. 

Denna gången har jag dragit av skon själv (!!) med mycket envishet. Jag lyckades till slut dra loss alla sömmar ur skon och kunde då ta bort den, tvättade rent för att sedan lägga på ett jodopax-bandage. Jag hade jodopax-gel istället för flytande och denna var ju mycket enklare att applicera på hovsulan! Bomull+flexibandage runt och vips så har nu Ina en jodopax-toffel!


Jag har även lindat benet med stallbandage som stöd för benet. 


Imorgon bitti kommer Sara för att gräva lite, men nu är Ina så pass omskött och förberedd som det bara går inför grävningen. 

Jag är övertygad om (och hoppas på!!) att det är en hovböld eftersom symptomen är precis lika som i somras. 

Så håll tummarna att det "bara" är en hovböld.....

Enkelt byte, inte så "enkelt"

Oj vad jag har kämpat med de enkla bytena med Ina genom hela hennes utbildning! Det har ju alltid varit en kamp mellan henne och mig om på vilket sätt man ska genomföra denna rörelse på bästa sätt...

Min version av ett enkelt byte: Jag vill ha ett enkelt byte där man först har kunnat samla galoppen och sätta ihop hästen och sedan mjukt kunna övergå till en taktmässig skritt innan nya fattningen görs där hästen sätter sig och tar i med ryggen med bibehållen form och mjuk munkontakt.

Inas version av ett enkelt byte: Noll samling, bita ihop på bettet så mycket som möjligt och köra fram huvudet så ryttaren rycks fram ur sadeln, ingen eftergift i munnen till ryttarens tyglar. De onödiga skrittstegen ska vara få och helst som trippiga taktsteg samt att fattningen skall göras ur form och med så hög fart som möjligt......

Men NU äntligen börjar det hända saker! Jag har ju börjat få till jättefina galoppsamlingar på Ina då poletten verkar ha fallit ner (det var på tiden liksom) och i och med det fungerar ju såklart de enkla bytena på ett mycket bättre sätt utan stora protester!

Här är ett exempel på hur enkla bytena ser ut nu :)




måndag 10 februari 2014

Vecka 1 (styrka)

Nu har jag hållit igång styrketräningen i en vecka efter det 3 månader långa skadeuppehållet och det känns mycket bra!

3 träningspass har jag genomfört på gymmet och efter första passet hade jag träningsvärk i fem dagar, haha. Och då snackar vi träningsvärk- kan ej lyfta armarna högre än axelhöjd... Men nu är jag igång och det är en härlig känsla!

Jag börjar sakta komma tillbaka och jag börjar redan efter en vecka bara, att känna skillnad i kroppen- bästa boosten man kan få!

Denna vecka ska jag försöka öka längden på passen samt öka vikterna ett snäpp så får jag se hur kroppen reagerar. 

torsdag 6 februari 2014

Onsdagens träning, programträning

I onsdags på träningen för Evelina red vi igenom det program som ska bli vår första start för i år. Eftersom jag står som första reserv till Hebys MsvB:2 den 16 mars så är det ju stor chans till att vi kommer med där och därför så red jag då igenom just MsvB:2an.

Vi började passet dock med en övning där Ina skulle flytta ut kroppen och samtidigt ställa inåt. Gjorde detta strax innanför spåret och sedan vände vi in på en halvcirkel till meddellinjen, fortfarande med bakdelen utåt och ställning. Ina svarade riktigt bra och att flytta baken utåt är numera något hon accepterar till fullo! Detta var ju något vi hade olika åsikter om i november, innan hon blev mer medgörlig i sidorna. Så träning ger verkligen färdighet!

Här är lite från travövningen:


Sedan red jag som sagt igenom MsvB:2. Gjorde detta två gånger och även om det kändes lite "ovant" att rida program igen (var ju tidiga oktober senaste tillfället vi red program) så märkte jag ändå att Ina verkligen utvecklats under vintern! Förutom att hon gjorde många av programdelarna bra så kändes hon mycket mer rid- och påverkbar genom hela programmet. Bara en sådan sak som att ha en helt böjbar häst i hörnen, det ni ;)

Jag har filmerna i iPhonen och de var lite för långa för att kunna laddas upp hela, så här kommer några delar från när vi red programmet.

Trav med skolor:



Ryggning och skritt (som utvecklats massor!):



Galopp, byten (rena). Vad sägs om utvecklingen av vänsterbytet :D?:

tisdag 4 februari 2014

Anmälan klar 18:00:13- vi kom med!!

Woho!! Nu har jag och mina kära klubbkamrater deltagit i årets första avtryckartävling i TDB. En avtryckartävling är alltså den som lyckas skapa sin anmälan snabbast i TDB när en anmälan öppnats.

Denna gången var det två regionala MsvC-klasser på UVFK 23 mars vi fajtades om. Jag satt redo cirka 5 minuter innan, inloggad i TDB och inne på anmälningssidan. När klockan slog 17:59:00 så satte jag igång mitt tidtagarur i mobilen och när det gått exakt 58 sekunder så uppdaterade jag sidan och *baang* så var tävlingen öppen! Fort som f****n klickade i båda klasserna och sedan på godkänn....

Resultatet blev...... 18:00:13
Nytt personligt rekord och vi kom med i båda klasserna, wooohoooooo!!!


Och många av mina klubbkamrater kom också med, ännu bättre!








måndag 3 februari 2014

Bytesserie satt!

Idag åkte jag till Ina på kvällen eftersom jag hade kvällsfodringen. Vi red ett dressyrpass på kandaret i ridhuset och hon kändes jättefin och arbetsvillig från början till slutet. Jag jobbade rätt mycket med förvänd galopp som hon slappnade av jättebra i och jag krånglade till det med snäva och svåra svängar. Duktig tjej helt enkelt!

Vi jobbade även lite galoppslutor, samlingar och början till piruetter med små vändningar ur samlingen. Ur  förvänd galopp gjorde vi några få byten på långsidan och även högerbytet gick bra, rent, rakt med bara ett litet extra "påskjut" :)  Mot slutet av passet tänkte jag att, "Man måste ju leka lite också", så jag samlade genom kortsidan och hörnet i högervarvet, vände in på diagonalen och nästan på en gång gjorde ett byte åt vänster. Direkt började jag samla ihop Ina som blev lite förvånad att jag inte bara red galoppen vidare, men hon fokuserade, jag lade byteshjälpen för höger och... ett perfekt högerbyte! Snabbt tillbaka igen innan långsidan kommer och ett till byte till vänster. Vad hände där?? 3 rena och raka byten på diagonalen i en serie! Oj, vilken lyckokänsla som spred sig i kroppen när hon satte denna =D!! Det märks att hon verkligen börjat utvecklas framåt i bytesjobbet, även med det svåra bytet.

Ina är den tredje hästen jag utbildat galoppombyten på. Det är verkligen inte den enklaste övningen och jag kom ihåg 2007 när jag skulle lära 13-åriga och stadiga Karin att helt plötsligt byta bort förvända galoppen mot galoppombyten istället. Ingen enkel uppgift och särskilt inte när man aldrig gjort byten innan. Jag fick då previlegiet att rida jättemycket på en stor Holsteiner vid namn Cyrano när jag jobbade i dressyrstallet Ekhof i Tyskland under våren 2007. Cyrano var utbildad hela vägen till GP och hade startat upp till Intermediere men fick avsluta tävlingskarriären på grund av dåliga hovar. Men denna fina 17-åriga herre var den ultimata läromästaren och det var Cyrano som lärde mig hur galoppombyten skulle kännas innan jag skulle börja utbilda Karin :)

Här är en kort film från ett av ridpassen:





söndag 2 februari 2014

Avsutten träning- äntligen!!

Idag tränade jag först innebandy med mina pilot-grabbar. Lika roligt och fartfyllt som alltid! Direkt efter innebandyn stannade jag vid SATS på hemvägen och körde en timmen styrke- och stabiliseringsträning. Jag har ju varit tvungen att ofrivilligt vila från min styrketräning nu i cirka 3 månader på grund av skador, men nu äntligen känner jag mig frisk och redo i kroppen att försiktigt börja träna igen. Det känns SÅÅ bra, men snacka om att man tappar mycket på "bara" 3 månader..! Cirka hälften av min muskelmassa har försvunnit (eller övergått till att bli fett på kroppen istället?) och bara av att inte kunna träna har jag gått upp 4 kg, inte kul eller okej! 

Så dessa överflödskilon ska nu bort, eller snarare förvandlas tillbaka till muskelmassa igen, och jag ska åter komma tillbaka till den fina form jag haft tidigare + gå ännu längre. 

Det här ska jag tillbaka till:



lördag 1 februari 2014

Översvämning i stallet...

Igår (fredags) fick man sig en mindre trevlig överraskning; varmvattenberedaren i vårt torkrum hade sprungit läck och hela vår stalldel stod under några dm vatten, så Ina hade haft vattensäng under natten... Så att komma till stallet på fredagseftermiddagen lite seg efter arbetsveckan och trött i kroppen efter innebandyn var ingen ursäkt. Bara att kavla upp ärmarna och skotta ut nästan allt strö i boxen eftersom det var dyngsurt... 



Det var en skön känsla att få ut det blöta och in med tjockt lager spån för sista upptorkningen och sen massa fluffig halm överst.

Trött i ryggen, men Ina behövde jobba och när jag väl satt i sadeln kändes det väldigt bra! Vi körde på en hel timme (brukar sällan rida längre än 45 minuterspass) och jag satt i hoppsadeln. Vi jobbade ett rejält galoppass med fokus på samling och mjukhet i munnen. Till en början ordentliga samlingar på 4-kanten och sedan försökte jag bibehålla den mjukheten jag hade i munnen i samlingarna till att rida ett kryss (evighetsväg) och vid medellinjen göra enkla byten. Den övningen har alltid varit svår då Ina och jag inte är överens om eftergift och skrittstegen... Men oj vad det håller på att bli bättre där nu, så roligt!!

Efter passet, väldigt trött och NÖJD tjej!

Hallåååååååååå!

#NoComment