fredag 25 april 2014

Kvällstävling i Enköping

Igår åkte Ina och jag till Enköpings ridklubb och startade en MsvC:1. Ina kändes ganska fin på framridningen men hon var väldigt "bytesglad" då hon hela tiden i den förvända galoppen tyckte; "jamen nu kan vi byta, nähä... Men nuu då? Nuuuu då??" Så det tog ett tag innan hon förstod att det var förvänd som gällde... Men det är ju bra att hon gillar att byta, gott tecken!



Inne på banan blev inte domarkortsidan någon favorit då det fanns en fläkt och en dörr där samt att underlaget störtdök nedåt och hon blev ganska skeptisk redan från början. Normalt när Ina spänner sig brukar hon trycka på lite för mycket för att fly från det läskiga, men jag tror värmen gjorde henne lite matt, för hon "dog" istället... Bjudningen sa bye bye! Så jag fick helt enkelt trycka fram varje litet steg i henne för att komma framåt. Detta påverkade travprogrammet mest, men hon genomförde det utan hack eller taktmissar och gjorde det hon skulle helt enkelt. Några 5,5or men mest 6or och 7a på ryggningen igen, yes! Galoppen fick lite bättre flyt eftersom den kan rulla på på ett annat sätt men jag fick ändå fortsätta jobba hårt för att få fram henne, speciellt i förvända. Men det såg tydligen bättre ut än vad det kändes för vi fick nästan bara 7or genom hela galopprogrammet!! Och REVANCH från i måndags på enkla bytena, 7a även där :)! Så galoppens poäng fixade till siffrorna så att vi ändå fick 63,5%, mycket nöjd med den procenten med tanke på hur det kändes!

Vi låg på hög placering från början, men klassen var lång och det skulle dröja 5,5 timme innan sista ryttaren ridit.... Jag hade förberett mig dock och tagit med hopptränset, så jag bytte till det och så gick vi och betade gräs i en timme, nöjd häst!! ❤



Det var skönt att solen var framme alla timmar när vi väntade, det gjorde det enklare. När det var 3 kvar så kunde två ekipage slå oss utan att vi skulle åka ur placering, men inte tre. De två första slog oss.... Skulle vi ha väntat på tävlingen i 5 timmar helt i onödan?? Det var bara att klä på sig stövlar, kavaj och hjälm och gå till läktaren och vänta på sista resultatet. Kändes som att vi absolut skulle ryka :( Satt och uppdaterade Equipe hela tiden och poff! Vi låg kvar på placering, yes!!!

Så en fin 8:e-plats i ett stort startfält och vi slog massvis med fina ekipage vilket var jättekul, särskilt med tanke på att det vi gjorde var mycket sämre mot vad vi kan egentligen :) Åter igen; en bra lägstanivå!


Till sist fick vi alltså rulla hem från Enköping och var hemma i stallet 21:10. Mycket nöjd häst att få komma hem till boxen och kompisarna :) Bästa fina Ina ❤❤❤

måndag 21 april 2014

MsvB:4 i Vällingby

Idag har jag, Ina och min mamma varit till Vällingby och startat en MsvB:4. Det var verkligen fantastiskt väder idag, precis lagom varmt!
Pigg och alert häst innan start...

Något tröttare häst (och nöjd!) efter start ;)
Det var trevliga funktionärer, bra skyltat och trevligt tävlingsridhus. Det enda som var negativt var framridningen då den var i ett litet trångt 20x40-ridhus och vi var 5 stycken där inne samtidigt. Dessvärre var det inte många som red fram samtidigt som mig som hade fantasi nog att hålla undan när man kom och skulle göra en typisk "MsvB:4-väg" (har man lite fantasi och är uppmärksam är detta inget problem), så vi fick lite abrupta avbrott precis innan bytena och i förvända hörnen. Detta gjorde att jag inte fick till bra känsla med de svåra högerbytena och tyvärr höll det sig kvar in på banan idag. Men det är sådant som händer!

I övrigt inne på banan så skötte sig Ina hur bra som helst! Det var länge sedan hon genomförde ett program helt utan spänningar (!!) och hon lyssnade fantastiskt bra! Förutom miss i två högerbyten så var det bara mycket små grejer som inte gick bra. Bakdelsvändningarna vet jag inte vad som hände med då hon slog sig fri i dem. Dessa har ju annars börjat kännas riktigt bra, men jag tror hon börjat sätta sig mer nu och tycker det är jobbigt, men där fick vi bottenpoäng i vilket fall...

Sedan kan man inte alltid vara helt enig med domaren i allt och det var inte jag idag. Vårt travprogram idag var nog det bästa Ina gjort på mycket länge; inga taktmissar, fin bjudning och böj i skolorna, enkla bytena var SÅÅ fina, men jag tycker faktiskt vi fick antingen snål poäng i det som var riktigt bra (t.ex. enkla bytena), alternativt låg poäng i det som var bra (t.ex. öppnorna). Men men, det är domaren som dömer och det är bara att komma igen!

Känslan var i alla fall FANTASTISK idag och trots supermissarna på två byten med koeff så fick vi 59,2% som slutresultat. Jag har då i åtanke att våra tidigare MsvB:4-resultat är 46-, respektive 53%, och att då med två missar få ihop nästan 60% i detta kluriga program är ju superbra! Vi är verkligen på rätt väg i 4:an nu :) Bara fortsätta träna, finslipa och utvecklas som vi gjort hittills så kommer vi hamna över 62% och på övre delen av placeringssträcket :) För skoj skull så gjorde jag om bakdelsvändningspoängen till 6:or (som vi numera brukar få..) och de två misslyckade bytena till 6:or (samma som vänsterbytena) och vips så hade vi 62% = kval! Så det är inte långt borta minsann :) Här är filmen:


Det känns så jävla bra på ren svenska att Ina nu verkligen börjat bli så avslappnad och fin på banan! Vilken duktig häst jag har!!

Ina och jag laddar innan urlastning

Ja, det är ju ingen direkt glamorös sport man utövar........

Hopptävling Säfva, filmer!

Här kommer filmerna från gårdagens hopptävling på Säfva! Som sagt, jättebra känsla och vi hade superroligt både Ina och jag!

90 cm CL:

95 cm:

söndag 20 april 2014

Snabbrapport från dagen

Kort uppdatering; Idag har vi varit på Säfva och hoppat två klasser; 90 cm CL och 95 cm två faser. Ina har varit fantastiskt duktig och stencool på banan! Härlig känsla i båda starterna och hon lyssnade bra!

Lite orutin på hoppbanan som vi numera har gav resultaten 4 fel respektive 4+4 fel, men jag hoppar inte för perfekta resultat utan för att vi tycker det roligt. Och Ina kändes så fin och jag är väldigt stolt över henne :)!!

Snyggingen ❤


Jossan och Ina chillar i solen medan vi väntar på andra klassens bangång. 

Filmer och bilder kommer :)

lördag 19 april 2014

Redo för hopptävling!

Imorgon ska vi iväg till Säfva och starta två hoppklasser :) Det ska bli jätteroligt då vi inte hopptävlat på ett år. Och innan den starten förra året var senaste gången innan olyckan, så det har inte blivit så mycket hopptävlande för damen på sistone.

Jag hittade två lägre klasser som blir perfekt för Ina; 90 cm CL och 95 cm två faser. Blir roligt för henne att få komma ut och "leka" lite på tävling också. Det blir också perfekt uppvärmning för vår dressystart i Vällingby på måndag då vi ska starta en MsvB:4.

Vi hoppade lite gymnastik i torsdags. Ina hade glömt vad halvhalter betydde och kom inte ihåg det förrän vi satte upp hindren på 1m och 1.10 m.... Jaja, duktig var hon då i alla fall och hon hoppade upp sig bra. Här är en filmsnutt från 1.10-sprången:



måndag 14 april 2014

Filmer (MsvC:1 + MsvB:5) med poäng!

Sådär! Nu är filmerna fixade :) Och denna gången kom jag ihåg att ta med mig protokollen också, så poängen är inlagd.

MsvC:1- Ina var väldigt jobbig på framridningen då hon fick för sig att hon inte alls skulle ställa igenom bålen i skolorna i trav, så som hon har försökt med mycket på träning tidigare men som minskat mycket nu. När hon blir sån är det som att någon kört ett spett rätt igenom henne.... Så jag försökte att superöverdriva böjen så hon nästan fick vika över sig självt. Detta för att hon lättare skulle kunna få en liten böj på banan. I övrigt kändes hon okej på framridningen. Lite "förskräckt" av den EXTREMT höga musiken som var på vid framridningsbanan. Varje gång man red förbi högtalaren fick man nästan hålla för öronen för att det ljöd så högt! Kan faktiskt varit därför hon spände till från början... De hade sådan hög volym ute och inget ljud alls inne, bra där!
Trots lite motsträvig häst på framridningen lyckades jag ändå få ihop henne ganska bra på banan. Hon gjorde i stort sett allt jag bad om, vissa saker bättre än andra, men utan stora missar. Hon tyckte publiksidan var ganska spännande, men höll sig på mattan men med ganska mycket krut i sig. Några småmissar, inte mer än så.
Resultat: 63,7% (andra från placering)



MsvB:5 (debut)- Ina fick precis lagom paus mellan klasserna och nu när jag red fram var det som en ny häst! Denna dag behövde hon verkligen gå två klasser, så det var ju ett lyckoskott att vi red en klass innan denna just idag med debuten. Nu kändes Ina helt "med mig" när jag red och allt blev så enkelt när jag inte behövde överdriva allt. Vi red fram lugnt och kände mest igenom några av programdelarna. Några djupa andetag och in på banan... och det gick SÅ BRA!! Även om det kändes som att någon satt en raket i Inas rumpa då hon var så PIGG så gjorde hon ändå det jag bad om och hon gjorde väldigt mycket bra saker! Bara en enda större miss, och den kom inte ens vid ett byte utan i den andra förvända bågen. Ina hade för myckte tryck framåt och klarade inte av att hålla den. Jag försökte fatta om men hon var "för på" just då så någon ny fattning blev det inte = dålig båge + ej visat byte vilket såklart drog ned massvis i poäng. I övrigt var hon så duktig och bytena har utvecklats så himla mycket! Från att knappt få några rena byten alls i lägre program till att göra 4 RENA byten (vissa luftiga hihi) + 3 stycken rena seriebyten :) Japp, serien gick bra! Det var varken på en rak snygg linje eller superkontrollerat, men tre rena byten med fyra språng mellan varje och serien gick så mycket bättre än vad jag trodde innan. Visste ju inte om Ina bara skulle studsa runt på grund av spänningar, men hon lyssnade så himla fint!
Så det roligaste med poängutdelningen i detta program var att vi fick flera 6:or på bytena, 5,5:a på serien och en 7:a på ena galoppslutan!
Så trots det stora neddragande missen med bågen så fick vi ändå följande slutresultat;
Resultat: 55,7%


Jag är så himla glad att vi startade MsvB:5 då det var ett jätteroligt program, Ina skötte sig utmärkt och nu vet jag att vi passar in i den svårighetsgraden. Att rida ett svårare program är även nyttigt då man får ett annat lugnare perspektiv på de lägre MsvB-programmen :)

Filmer på G!

Filmerna håller på att ladda upp nu :) De + rapport kommer upp ikväll!

Här kommer tre fina urklipp från MsvB:5 så länge.

Innan start, nyharvat ridhus

Travökning på spåret

Ett rent galoppombyte efter galoppslutan

Denna häst.....

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


lördag 12 april 2014

Taggade till imorgon!

Nu är prinsessan redo för morgondagens utmaningar i Tierp! Hon kändes fin på genrepspasset idag, så nu är det bara att tuta å köra!



fredag 11 april 2014

Poletten har fallit ner i tre övningar!

Under senaste tiden har "poletten fallit ned" för Ina i flera övningar. Grunden till detta är att hon blivit lättare i framdelen och i munnen.

Det är både galopphalterna (som på uppridningar) och de enkla bytena som Ina verkligen nu börjat göra bra utan att hänga sig kvar i munnen. Hon har liksom accepterat att man inte kan trycka sig framåt i övergången, utan hon har kommit på att det är bekvämare att bara mjukna och gå ner i halten respektive skritten utan att jag behöver sitta och "dra ner" henne. Bra Ina!

Sedan har bakdelsvändningarna respektive skrittpiruetterna utvecklats massor!! Vi tränar de varje dag för att underhålla arbetet i dem och för att Ina ska svara supersnabbt på vändningarna. När hon kan göra de avslappnat på tävling kommer vi få höga poäng där!




torsdag 10 april 2014

Trimma trimma varje timma!

Ina och jag har trimmat på hela veckan, men jag har varit jättedålig på att uppdatera här tyvärr. Det beror på att varje dag som jag kommit hem efter heldagsjobb + häst så har jag varit borta 12-13 timmar. Jag hinner sätta mig i soffan och äta mat, sedan totaldäckar jag i soffan på en gång.... Jag förstår inte varför jag är så himla trött varje dag?? Det kan ju vara så att mitt nya ryggont "tröttar ut" kroppen mer eftersom det tillkommer spänningar, men jag tycker inte det borde kunna påverka så pass mycket. Normala människor skulle inte orka hälften av det jag gör varje dag, men som hästägare är man ju van att alltid jobba stenhårt.

Aja, Inan har inte fått lida av min ryggvärk eller trötthet i alla fall och det är det viktigaste! I måndags tränade vi för Evelina och det gick jättebra verkligen! Vi började med basic som vanligt och det sista vi gjorde var att jag fick rida igenom MsvC:1-programmet. Många saker har vi verkligen lyckats förbättra, det märker jag jättetydligt då vi rider program! Att rida igenom ett program och samtidigt ha sin tränare som ger kommentarer under programmets gång, direkt i hörsnäckan, det är fantastiskt nyttigt! Som att få sitt protokoll uppläst under tiden man rider programmet och kan direktrelatera :)!

En väldigt söt sak som Ina gjorde då vi red programmet var att på raksträckan i galopp precis innan förvända bågen, där försökte jag rida henne rakare än normalt för att hon inte skulle se böjd ut. Ina svarade direkt med att göra ett jättesnyggt vänsterbyte och eftersom jag ville ha förvänd så satt jag över till den rätta galoppen nästan på en gång vilket resulterade i en jättesnygg 2:a! Alltså galoppombyte i vartannat ;) Evelina sa att de var väldigt rena och fina och i ett sådant läge kan man ju såklart inte börja "säga ifrån" att det var fel utan det är bara att rida vidare och göra om som om inget hade hänt. Enligt Inas huvud hade hon ju gjort två superbra byten och det ville vi att hon skulle fortsätta tycka ;) Sedan gjorde hon övriga programmet jättebra (även förvända) ;)


Sedan fick hon vila på tisdagen. Mest faktiskt för att jag hade väldigt ont den dagen, men också för att hon skulle få in en vilodag denna vecka. På onsdagen däremot körde vi ett ordentligt träningspass i ridhuset där vi red igenom alla delarna ur MsvB:5 och till sist hela programmet i en följd. Jag sätter "lagom" press på henne för att hon inte ska tycka det är för svårt och börja tappa takten och gå emot mig. Hon gjorde ALLA övningar med fantastisk vilja och gjorde väldigt mycket bra saker. Självklart är vi fortfarande "nybörjare" på denna nivå på tävling, men någonstans måste man ju börja :) Det gör ingenting om vi kommer sist och får dåligt slut% på söndag, den här debuten gör vi ENBART för vår egen skull! Det är ett jätteroligt program, så vi ska ha roligt när vi rider det på tävling!

Dock så blev jag jätteglad när damen för första gången satte en perfekt 4:a! Alltså 3 galoppombyten i vart fjärde och i hennes svåra sida med :) Alla tre byten helt rena och precis fyra språng mellan. När vi rider serier kan det lika gärna vara jag som gör fel då jag "tappar räkningen" i timingen till när jag ska be om bytet. Så här är nog Ina och jag lika gröna!

torsdag 3 april 2014

Återhämtning för Ina, plugg för mig...

Efter tre dagars hårt kämpande i ridhuset har Ina en mysdag i hagen som lite återhämtning. När jag fixat allt i stallet gick jag ut med borste, hovkrats och hovoljan för att pyssla om henne lite medan jag fyllde på vatten i tunnan. NÅGON stod och njöt så mycket att jag "inte fick" sluta borsta ansiktet på 10 minuter! 

Att bara stå och mysa, gosa och borsta sin lösa häst i hagen är verkligen stor myshetsfaktor ❤


Nu sitter jag hemma med plugg och träning till Högskoleprovet på lördag. Känns verkligen inte bra då det är så svårpluggat! Man har ingen aning om mer exakt vad som kommer på provet.  Jag skrev det senast år 2008, så lite ringrostig är man allt...


onsdag 2 april 2014

Andra Evelina-träningen denna vecka

Idag var det som sagt träning igen. Det går inte att beskriva hur underbar känslan är när man jobbar och sliter, lägger ner så mycket tid och energi (och pengar!!) och så märker man hur framstegen och resultaten av träningen bara löser av varandra :-D!

Dagens vår-inspirerande färg 💕

Jag fick igenom Ina bra idag. Hon var lite lat när det kom till samling på böjt spår i början, men när hon gav sig där hade jag en FANTASTISKT fin häst!! Vi jobbade mycket med samlingar på böjt spår, men att hon skulle ändra ställningen och ändå fortsätta samma jobb. Vi ökade, minskade, gjorde några byten och så började vi med träning av arbetspiruetter (inte lika kravställda och centrerade). Det kändes bra och jag tror Ina fattade grejen. Lugna fina byten gjorde hon efter piruetterna med. 

Även några travökningar och trav-skänkelvikningar som satt riktigt bra! Ina har kommit upp sig så himla mycket bättre :)



Nu har prinsessan jobbat hårt i 3 dagar, så nu blir det 2 lugnare skogs-dagar ❤❤

Ordentlig träningsvecka

I måndags tränade vi extra för Evelina. Känslan var jättebra och Ina jobbade på med full energi! Vi jobbade bland annat med några delar ur MsvB:5 och detta ska vi fortsätta med på dagens träning :)

Igår tisdag jobbade jag Ina i ett 25-minuters sidomjukgörande pass där hon fick öka, minska och jobba i lägre, djupare och mersidoböjd/ställd form. Gymnastik för en dressyrhäst helt enkelt! Hon har ju fattat grejen med att samla galoppen på rakt spår, men på böjt har hon det svårare och det jobbade vi också med. 



Så nu är vi redo för träningen i eftermiddag!